Linkovi

Amerikanci jako zabrinuti kvalitetom kineske robe


Nakon nedavnih otkrića o vrlo slabom kvalitetu mnogih kineskih izvoznih proizvoda, a u brojnim slučajevima riječ i po život i zdravlje opasnim artiklima ili komponentama od kojih su pravljeni ti proizvodi, najnovija istraživanja javnosti pokazuju povećanu zabrinutost Amerikanaca za kvalitetu i sigurnosti korištenja hrane, lijekova, odjeće, obuće, igračaka, kućnih potrepština... sa natpisom "Made in China." Detaljnije u izvještaju novinara Glasa Amerike Mila Arcege.

Lista proizvoda čiji je kvalitet ili sigurnost upotrebe doveden u pitanje je dugačka.

U aprilu, uzrok smrti brojnih kućnih ljubimaca bila je hrana uvezena iz Kine. U maju nadležne vlasti Kostarike van upotrebe su stavili zubnu pastu u kojoj su nađeni tragovi antifriza i ulja za kočnice. Prije dva, tri tjedna u Sjedinjene države je zabranjem uvoz uzgajanih morskih proizvoda u kojima su nađeni aditivi zabranjeni za upotrebu.

Kineske vlasti su u početku nastojale umanjiti zabrinutost uvoznika i kupaca. Otkrića o korumpiranosti prvog čovjeka kineskog ministarstva za hranu i lijekove Zheng-a Xiaoyu-a i njegovo smaknuće 10. jula, potvrdila su, međutim, da je zabrinutost o kvalitetu kineske hrane i lijekova sasvim opravdana.

Yan Jiangying, glasnogovornica organizacije za kontrolu kvaliteta kineskih proizvoda, za sadašnju bruku okrivila je korumpirane zvaničnike za neadekvatan sistem kontrole. .

Jiangying:

Kina je zemlja u razvoju, nadgledanje kvaliteta i sigurnosti hrane i lijekova nije tako davno počelo, iskustva u toj oblasti su mala i kontrola kvaliteta nije nimalo laka.

Kineski zvaničnici najavljuju nove i oštre mjere kako bi povratili poljuljano povjerenje, prije svega Amerikanaca jer kineski izvoz u Sjedinjene države godišnje dostiže iznos od blizu 300 milijardi dolara. Tim prije, jer ankete lista USA Today i Gallupovog instituta pokazuju da je skoro 80 procenata američkih kupaca zabrinuto kavlietom proizvoda "made in China." Više od polovine ispitanika je izjavilo da će ubuduće više pažnje poklanjati američkim proizvodima.

Frank Davis, vlasnik jedne farmaceutske kompanije, odlučio se na neobičan korak - da bi zadržao prodaju na sadašnjem nivou na proizvode lijepi naljepnice sa natpisom "100 posto ne-kinesko." O tome kaže:

Davis:

Ne želim povrijediti Kineze. Samo vodim brigu o kvalitetu i porijeklu komponenata mojih proizvoda.

Analitičari pak smatraju da je praktično nemoguće sa američkog tržišta eliminirati kineske proizvode. Jedan od njih je i Jeffery Bader sa instituta Brookings.

Bader:

Mnogi vejrojatno ne bi imali kompjuter, televizor. Ako bi bacili svu odjeću i obuću "made in China" vjerojatno ne bi imali što obući.

Da je bez kineskih proizvoda praktično nemoguće uvjerila se Sandra Bongiorni, autorica knjige "Godinu dana bez "made in China."

Njen sin igra se uglavnon lego kockama, proizvedenim u Danskoj, a suprug Kevin krišom je jednom prilikom kupio četke za bojenje i sa njih odlijepio naljepnice. Uz smijeh priznaje da je bio otkriven. Gospođa Bongiorni kaže:

ACT/Bongiorni:

VOICE OVER: Nema načina, barem ne u našoj porodici, da bi mogli nastaviti živjeti na isti način kao do sada. Kineski proizvodi postali su sastavni dio naše svakodnevnice.

TEXT: Prema zvaničnim kineskim istraživanjima skoro 20 posto proizvoda namijenjenih širokoj potrošnji tokom ove godine je ispod standarda. Analitičari ističu da je izvršenje smrtne kazne nad korumpiranim zvaničnikom ministarstva za hranu i lijekove prije desetak dana neuobičajeno oštar i vrlo jasan pokazatelj odlučnosti kineskih vlasti da povrate povjerenje u kvalitet i upotrebljivost proizvoda "Made in China."

XS
SM
MD
LG