Linkovi

Norman Borlaug nagradjen Zlatnom Kongresnom Medaljom


Uprkos činjenici da je za svoj rad nagradjen i Nobelovom nagradom, ime Normana Borlauga nije previše poznato u javnosti. A radi se o čovjeku kojemu je zvanično priznato da je spasio više života nego bilo ko drugi u ljudskoj istoriji.

Rad agronoma Normana Borlauga na razvoju obogaćenih vrsta pšenice i primjeni novih načina uzgoja - započeo je poznatu Zelenu Revoluciju u 60. godinama prošlog vijeka. U to vrijeme, odavana su mu priznanja da je od izgladnjivanja spasio Indiju, Pakistan i druge krajeve.

Gospodinu Borlaugu je juče, ovdje u Washingtonu odato još jedno veliko priznanje - odlikovan je Zlatnom kongresnom medaljom.

To je najveće civilno priznanje kojeg dodjeljuje američki Kongres, a uručio ga je predsjednik Bush, koji je tom prilikom gospodina Borlauga nazvao čovjekom koji je nahranio svijet.

BUSH :

Normanov rad je otklonio sjenu gladi nad ovom planetom i dao nam dragocjeno vrijeme da bitku protiv gladi konačno dobijemo. Ta će pobjeda ostati na snazi onoliko dugo koliko mi u našim srcima budemo čuvali taj revolucionarni duh ljudi poput Normana Borlauga, čija je Zelena Revolucija vratila nadu u najteže pogodjene dijelove svijeta, gdje zahvalni seljani još uvijek sa obožavanjem izgovaraju njegovo ime.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao i predsjednik Indijske Akademije Nauka, M.S.Swaminathan.

SWAMINATHAN :

Norman Borlaug je je ljudskom rodu pomogao da načini divovski korak, kako bi glad učinio prošlošću.

Neumoran istraživački rad i neumorni aktivizam gospodina Borlauga imali su odlučujuću ulogu u dramatičnom povećanju roda pšenice i pirinča. Time su bitno reducirani glad i umiranje, i spašeni milioni života.

Ovaj 93-godišnji naučnik i dalje aktivno radi i, kako kaže, nada se da će Zelenu Revoluciju pokrenuti i u sada najugroženijem dijelu svijeta - Africi.

XS
SM
MD
LG