Linkovi

Izlozba u cast Billija Kida


Dio američke istorije, uobičajeno poznat po imenu Divlji Zapad, nikada nije prestao fascinirati ljude širom svijeta, a posebno šaroliki likovi iz 19. stoljeća, koji su bili u zavadi sa zakonom. Jedan od takvih, ikona može se reći, američke istorije, je Billy the Kid - dječak Billy. Upravo on je predmet izložbe u Muzeju Umjetnosti i istorije u gradu Albuquerque, savezna država New Meksiko; izložbu je posjetio i novinar Glasa Amerike Greg Flakus:

Holovi urbanog muzeja mogu se činiti čudnim mjestom da se slavi život odmetnika od zakona, i ubojice. Medjutim, u Novom Meksiku, Billy the Kid je utjelovljenje legende i duha ovoga krajolika. Izložbu slika, fotografija, i artifakata je sastavio povijesničar Divljeg Zapada, sa Univerziteta u Novom Meksiku, Paul Hutton.

Paul Hutton , povjesničar :

Ovu izložbu nazivam, kao i knjigu koju sam izdao ovom prilikom, Dreamscape Desperado, jer to je upravo ono što je Billy the Kid bio: sanjar - odmetnik od zakona!

Iako je bio u životu, a i danas je, romantična figura, jedna fotografija preostala iz toga vremena ne pokazuje lice zgodnog muškarca:

Paul Hutton , povjesničar :

Ova fotografija u stvari ne pokazuje njegovo pravo lice. žene su ga zbilja voljele, a sve senjorite u Novom meksiku su gorko plakale i zapomagale kada je ubijen.

Ovo je oružje koje je okončalo Billy-jev život. Iz njega je pucao šerif Pat Garrett u Fort Sumner, Novi Meksiko, 14 jula 1881. godine. Ipak, profesor Hutton kaže da je kraj Billyjeva života bio zapravo početak legende.

Paul Hutton , povjesničar :

Bio je Petar Pan pretvoren u Robina Hooda; gine u 21. godini života, na veliku žalost žena. Zbilja, savršen romantični junak i borac za pravdu.

Billy se borio protiv moćne, korumpirane grupe u Okrugu Lincoln, u Novom Meksiku, i u toj borbi je ubijeno oko 100 osoba. Nikada nije bio ulični pljačkaš, poput Jesse Jamesa, ili Butch Cassidy-ja, ali jest ubio nekoliko ljudi, uključujući 4 policajca. Paul Hutton kaže da su ga prezirali korumpirani šerifi , i drugi koji su nosili značke zakona. Medjutim, vlasnici malenih farmi, i posebno Hispanici, su nanjega gledali kao na prijatelja:

Paul Hutton , povjesničar :

On je bio tek 21-godišnji mladić, i sjajno je govorio španski. Imao je mnogo prijateljica - Španjolki, i puno romantičnih veza s njima. Kada ga je šerif Pat Garrett pratio i na kraju ubio, Billy je išao posjetiti svoju djevojku u Fort Sumneru, Paulinu Maxwell.

Decenije i decenije nakon njegove smrti, njegova se slava proširila prvo diljem Amerike, a onda i svijeta, putem stripova i filmova. Za neke on predstavlja usamljenog borca s Divljeg Zapada koji brani stari život od industralizacije; dok drugi smatraju čudnim da bi jedan kriminalac mogao izazvati takav interes; Paul Hutton kaže medjutim da to nije čudno, čak ni u zemlji gdje se cijene zakon i red;

Paul Hutton , povjesničar :

Odmetnik od zakonita je zanimljiva tema, i svakom se ponekad svijda neposlušni dječak!

Kako je Hutton napisao o Bill-jy prije nekoliko godina - on je bio odmetnik iz naših snova, zauvijek slobodan, zauvijek mlad, zauvijek na svom konju!

XS
SM
MD
LG