Linkovi

Pilula protiv alkoholizma?


Alkoholizam je rastući problem u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je alkohol uzročnik gotovo 2 miliona smrtnih slučajeva svake godine, te fizičkih nedostataka ili skraćenog životnog doba za još najmanje 58 miliona ljudi. Međutim lijek koji je do sada pomagao pušačima da smanje pušenje obećava i u smislu smanjenja konzumiranja alkohola.

Ime pilule je VARENIKLIN (Varenicline) i ona se već nalazi na tržištu u Sjedinjenim državama i Kanadi kao lijek protiv pušenja pod imenom Chantix. Njeno evropsko ime je Champix. Na ljudima međutim još nije provedeno istraživanje o učinkovitosti lijeka kao tretmana alkoholizma. Ali jedna studija provedena na miševima pokazuje da je vareniklin smanjuje želju za alkoholom za 50%. Miševi nisu pokazali pretjeranu želju za alkoholom čak i kada su im prestali davati lijek. Smanjena želja za alkoholom bi mogla biti ključni elemenat u bilo kojem budućem testiranju na ljudima. Alkoholičari se često vrate piću nakon što prestanu uzimati lijekove koji su trenutno na tržištu. Autorica studije je doktorica Selena Bartlett sa kalifornijskog univerziteta u San Franciscu.

Bartlett: Gotovo da nema učinkovitih lijekova za liječenje alkoholizma. Nadamo se da će ovaj lijek pružiti novi i poboljšan metod za liječenje od alkoholizma, kaže ona.

Vareniklin je već godinu dana dostupan kao tretman za smanjenje ovisnosti o nikotinu. Doktorica Bartlett vjeruje da bi on mogao pomoći i alkoholičarima.

Bartlett:

Postoji ogromna povezanost pušenja i pića.

Vjeruje se da su 85% alkoholičara i pušači, i istraživači se nadaju da će pacijenti podložni oboma, tako moći uzimati jedan lijek za oboje. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da se najveći rast konzumiranja alkohola bilježi u zemljama u razvoju. Navodi se da se alkoholizam bilježi na mjestima gdje konzumiranje alkohola nije tradicionalni dio kulture i gdje ne postoje programi tretmana. Doktorica Bartlett vjeruje da bi uspješan tretman sa vareniklinom mogao biti moguć jer on cilja centar mozga koji ispušta dopamin, neuroprenosnik dobrog osjećanja kojeg privremeno podstaknu droge, cigarete ili alkohol. Vareniklin onemogućava lučenje dopamina, što onda smanjuje i želju. Iako ovaj lijek obećava, istražitelji upozoravaju da je do njegovog pristupa javnosti još dug put. Čak i tada, kažu oni, za liječenje alkoholizma će biti potrebno mnogo više od jednostavnog uzimanja pilule.

XS
SM
MD
LG