Linkovi

Kako funkcionira Amerika: Moc nevladinih grupa


Nevladine organizacije se sve brže umnožavaju i šire svijetom. Mnoge medju njima posvećene su ublažavanju humanitarnih, društvenih ili problema u obrazovanju onih manje sretnih u svijetu. U prilogu koji slijedi, naša novinarka Jela de Franceschi traži odgovor na pitanje jesu li nevladine organizacije "savjest čovječanstva", kako to kažu oni koji ih podržavaju, ili su one "marionete" stranih država, kako tvrde njihovi protivnici.

Tokom proteklih nekoliko godina nevladine organizacije niču kao pečurke poslije kiše: u Indiji ih, kažu analtičari, ima oko milion, u Rusiji 400 hiljada, sve više ih ima i širom Afrike, a u Americi djeluje oko 2 miliona nevladinih i neprofitnih organizacija. Stručnjak za pitanja nevladinih organizacija iz američkog Instituta za mir Pamela Aall smatra da nevladine organizacije osnažuju gradjansko društvo.

Ona kaze:

One gradjanima omogućuju da se čuje njihov glas, da snose odgovornost za način na koji njihovo društvo funkcionira i da na organiziran način komuniciraju sa svojom vladom. U otvorenom društvu mora biti načina da se komunicira, čak i o složenim problemima.

S tim se slaže i predsjednik organizacije United Way of America, Brian Galagher:

GALAGHER :

Ono što suštinski doprinosi zdravijem društvu jeste valjano upravljanje, dobro poslovno okruženje koje stvara radna mjesta i, naravno, porast voluntarizma.

Organizacija United Way of America jedna je od najstarijih volonterskih organizacija u Americi. Osnovali su je dva svettenika i jedan rabin i ona saradjuje sa poslovnim sektorom i vjerskim liderima u nastojanjima da ukaže na najkritičnije potrebe društva, kaže Galager:

Medjutim, volonterske organizacije su često na udaru kritike kada prihvataju velike donacije iz pojedinih izvora ili iz državnih budžeta.

Da čujemo Justina Logana analitičara iz instituta CATO.

LOGAN :

U proteklih 10 - 15 godina raste uloga organizacija koje ja ne bih nazvao nevladinim, NEGO kvazi nevladinim organizacijama. Stoga se ljudi s razlogom mogu upitati zašto bi neka američka institucija radila na ostvarenju nekih političkih ciljeva čak i ako su oni suprotni američkim interesima u inostranstvu.

Ipak, mnogi eksperti ukazuju da se nevladinim organizacijama sa dobrom reputacijom uvijek može vjerovati više nego vladama. Mada nevladine organizacije nemaju ovlašćenja da donose političke odluke na medjunarodnom planu, neke od njih -- kao što su Amnesty International, Human Rights Watch i Ljekari bez granica -- imaju veliki utjecaj na medjunarodnu politiku o kojoj su svojevremeno odlučivale isključivo vlade.

Kenneth Roth je izvršni direktor organizacije Human Rights Watch. Najveći izazov pred njegovom organizacijom u ovom vremenu, kaže, jeste nepoštovanje za ljudska prava koje ponekad prati sasvim legitimne napore u borbi protiv terorizma:

ROTH :

Vlade su shvatile - ako razviju i mašu zastavom borbe protiv terorizma, da im to daje pravo da ignoriraju medjunarodne norme o ljudskim pravima. Medjutim, cjelokupan medjunarodni pokret za ljudska prava spremno odgovara insistirajući da je poštovanje ljudskih prava ne samo ispravan način borbe protiv terorizma, nego je to i mnogo efikasniji način za uspješnost te borbe, zaključuje direktor najveće svjetske organizacije za ljudska prava.

###

XS
SM
MD
LG