Linkovi

Američki Senat odobrio udvostručenje novčane nagrade za informaciju koja bi vodila hapšenju Usame bin Ladena.


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da je tačno da iračka vlada nije postigla napretka u zemlji koliko bi to Washington želio, ali je ipak pozvala kritičare u Kongresu da administraciji predsjednika Busha daju još vremena što se tiče iračke strategije za budućnost.

Gospodja Rice je o ovome govorila u nizu intervjua koje je dala za nekoliko američkih TV stanica, i to dan nakon što je Bijela Kuća predala tzv prijelazni izvještaj u kojem stoji da je vojni i politički progres u Iraku ograničen. Gospodja Rice je situaciju u Iraku nazvala teškom, iako je dodala da je to proces na kojem se stalno radi.

Slijedećeg mjeseca gospodja Rice putuje na srednji istok, zajedno s ministrom obrane Robertom Gates-om, kako bi se s američkim saveznicima u tom području konsultirala o Iraku.

U medjuvremenu je Senat odobrio povećanje novčane nagrade za informaciju koja bi vodila pronalasku i hapšenju Usame bin Ladena.Sa 87 glasova za naspram jednog protiv, dogovreno je da se suma za nagradu za Bin Ladena udvostruči. Trenutno nagrada iznosi 50 milijuna dolara. Senat je takodjer zatražio da ga vlada redovito izvještava o eventualnom napretku u potrazi za bin Ladenom. Ovakav potez u američkom Senatu dolazi dan nakon što je gospodin Bush kazao da al Qaida nije ojačala, ali da je i dalje najozbiljnija prijetnja Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG