Linkovi

Americki ministar upozorio na povecanu opasnost od teroristickih napada


Bijela kuća navodi da nema konkretnih izvještaja obavještajnih službi o skorom i neizbježnom terorističkom napadu na Sjedinjene države. Glasnogovornik Bijele kuće je danas ovu izjavu dao kao odgovor na komentar američkog ministra unutrašnje sigurnosti, Michaela Chertoff-a, prema kojem su Sjedinjene države izložene povećanom riziku od terorističkih napada u narednih nekoliko mjeseci.

Chertoff je rekao da je ovaj komentar baziran na njegovom predosjećanju nakon što je uzeo u obzir da se ljeti terorističke aktivnosti pojačaju.

On je Amerikance upozorio da ne budu previše opušteni, osobito nakon nedavnih terorističkih aktivnosti u Velikoj Britaniji.

U medjuvremenu je američka vojska u Iraku saopćila da očekuje da al Qaida započne seriju spektakularnih napada, nakon što je velika američka ofanziva omela tok njihovih terorističkih aktivnosti.

Glasnogovornik američkih vojnih snaga u Bagdadu general, Kevin Bergner, izjavio je danas da je 26 istaknutih lidera al-Qaidinine mreže u Iraku ubijeno ili uhvaćeno tokom maja i juna. On je al-Qaidu nazvao najvećom prijetnjom iračkoj sigurnosti.

A u nastavku nasilja u Iraku, naoružani napadač je ubio 11 ljudi tako što ih natjerao da udju u kući i podigao je u vazduh. Glasnogovornik američkih snaga, kaže da je moguće da je ovaj napad akt osvete nad vlasnikom kuće koji je povezan sa lokalnim sigurnosnim snagama.

A ministar unutrašnjih poslova je danas saopćio da su bezbjednosne snage zaplijenile 200 samoubilačkih pojaseva iz kamiona koji je u Irak ušao iz Sirije.

XS
SM
MD
LG