Linkovi

Iran: covjek pogubljen javnim kamenovanjem


Iranska vlada je saopćila da je čovjek optužen za preljubu - kamenovan do smrti, usprkos službenom suspendiranju takve kazne od 2002. godine. Vlada u Teheranu je objavila smrt kamenovanjem

Jafara Kianija , dok je njegova ljubavnica Mukarrema Ibrahimi u zatvoru i takodjer čeka izvršenje smrtne kazne kamenovanjem. Navodi se kako su to dvoje ljudi u zatvoru već 11 godina.

Povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour je osudila egzekuciju, rekavši da je kamenovanje težak prekršaj medjunarodnog prava. Ona je pozvala Iran da pod hitno odustane od izvršenja iste smrtne kazne na Ibrahimijevom i ostalima.

Norveška je pozvala iranskog ambasadora u Oslu kako bi uručila službeni prosvjed zbog , kako se navodi, nehumane, barbarske kazne. I Kiani i Ibrahimova su trebali biti pogubljeni prošli mjesec, ali je medjunarodni pritisak odgodoio izvrešenje kazne. I grupa za zaštitu ljudskih prava, Amnesty international je pozvala vladu u Teheranu da ne izvrši kaznu nad ženom.

Kamenovanje u Iranu nad muškarcem se vrši tako da se on zakopa u zmelju do struka i ruke mu se svežu; žene se zakopavaju do vrata, a potom okupljena gomila baca kamenje na njih.

XS
SM
MD
LG