Linkovi

Bush: Neuspjeh u Iraku - bolne posljedice za Ameriku


Predsjednik Bush je još jednom zamolio Kongres da sačeka izvještaj glavnog zapovjednika američkih snaga u Iraku, generala Petrausa, 15. septembra, i tada odluči da li bi povecanje broja američkih trupa u Iraku zapravo imalo efekta. On je tokom današnjeg obraćanja u Ohio-u rekao da bi neuspjeh u Iraku imao ozbiljne posljedice za Ameriku.

Predsjednik je govor održao u vrijeme dok se suočava sa sve većim pritiskom članova vlastite republikanske stranke,i dok Senat ove sedmice razmatra vojne troškove. Republikanska senatorica Olympia Snowe je danas izjavila da neće biti iznenadjena ako i njene ostale republikanske kolege budu zahtijevale postepeno povlačenje američkih borbenih snaga iz Iraka. Tri viša republikanska senatora, Richard Lugar, George Voinovich i Pete Domenici, su objavili da više ne mogu podržavati predsjednika po pitanju Iraka, pozvavši ga da započne povlacenje američkih snaga.

U medjuvremenu iz Iraka stize da su napadači ubili pet iračkih vojnika u napadu na jednu kontrolnu tačku u blizini Samare. Tri osobe su tom prilikom povrijedjene, saopštili su irački zvaninici.

U Bagdadu su pobunjenici i militanti izveli više minobacačkih napada na dobro utvrdjenu Zelenu zonu. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama i drugim štetama nanesim u tom napadu.

Na jugu u blizini Iraka, u blizini granice sa Iranom, trojica militanata su ubijena tokom racije izvedene radi sprečavanja krijumčarenja oružja, saopštili su predstavnici britanskih snaga. Napad na krijumčare oružja i militante u gradu al-Majar al-Kabir izveden je helikopterima.

A irački ministar vanjskih poslova je juče upozorio da bi povlačenje stranih trupa vodilo u kolaps iračke vlade i gradjanski rat i regionalne konflikte.

XS
SM
MD
LG