Linkovi

Propali pregovori pakistanske vlade sa militantima u Crvenoj dzamiji


Pokušaji da se pregovorima okonča sukob izmedju islamskih militanata ,koji su se zatvorili u Crvenoj Džamiji u Islamabadu,i vlade predsjednika Musharrafa, su propali. Ministar informiranja Pakistana Muhammad Ali Durrani je izjavio novinarima da nema pomaka u pregovorima, i dodao da je isuviše opasno za vladine pregovarače da udju u džamiju.

Pakistanski predsjednik Perwez Musharraf se prije toga sastao sa svojim najvišim savjetnicima kako bi razgovarali o okončanju ove krize, proistakle iz pobune islamskih militanata koji traže primjenu šerijatskog zakona.

Vlada je saopćila da militanti drže kao taoce - tačnije kao živi štit - na stotine žena, nadajući se da će tako spriječiti mogući napad vladinih snaga na džamiju. Radi se o ženama koje su se našle na vjerskoj nastavi u odvojenom dijelu džamije, kada je kriza započela.

U sukobima izmedju vladinih snaga i militanata do sada je ubijeno više od 20 osoba, uključujući i jednog vojnog zapovjednika, koji je poginuo jučer.

Radikalni klerik Abdul Rashid Ghazi je izjavio da će svako ko je s njim u džamiji, uključujući njega samog, radije umrijeti nego se predati vladinim snagama.

XS
SM
MD
LG