Linkovi

Iracki ministar vanjskih poslova upozorava protiv povlacenja americkih trupa


Predsjednik George Bush će se narednih dana, kada Senat počne raspravu o prioritetima finasiranja vojnih operacija, suočiti sa sve većim pritiskom da promijeni vlastitu politiku prema Iraku.

Senatori, članovi Demokratske stranke, planiraju predložiti brojne amandmane, uključujući i amandmane o ukidanju finansijskih sredstava za borbene operacije nakon aprila slijedeće godine. Senatska rasprava o finasiranju borbenih operacija dolazi u vrijeme kada i više senatora Republikanaca prestaje pružati podršku predsjedniku Bushu.

New York Times navodi da se intenziviraju rasprave unutar Bijele kuće o tome da li bi gospodin Bush trebalo da bude aktivniji i pokuša spriječiti da se još više Republikanaca, članova Kongresa, prihvatajući opciju postepenog povlačenja američkih snaga iz Bagdada i drugih gradova,distancira od njegove politike prema Iraku.

Medjutim, irački ministar vanjskih poslova danas upozorava da bi povlačenje američkih trupa dovelo do kolapsa zemlje koji bi vodio u gradjanski rat.

Nasinje u Iraku se nastavlja, i samo jedna ekspolozija kamiona bombe je ubila 150 ljudi ovog vikenda.

U današnjim napadima je poginulo 22 ljudi, od kojih je devet iračkih vojnika stradalo od ekspolozije bombe pored puta sjeverno od Bagdada

XS
SM
MD
LG