Linkovi

Britanski Muslimani se ogradjuju od terorista


Danas je u novinama širom Velike Britanije osvanuo slogan: Ne u naše ime. Radi se o samom početku kampanje britanskih Muslimana pod istim imenom. U daljem tekstu piše da Islam zabranjuje ubijanje nevinih ljudi. Oni dalje hvale smireno i proporcionalno djelovanje britanske vlade u kriznim trenucima. Kampanju sponzorira koalicija pod imenom Ujedinjeni Muslimani čiji su članovi organizacije poput profesionalnih udruženja muslimanskih doktora i stomatologa. Organizatori su takodje napravili web stranicu koja informiše o Islamu.

U medjuvremenu je britanski premijer Gordon Brown izjavio da istražitelji od Britanije do Australije nastoje pronaći sve detalje o militantnoj ćeliji odgovornoj za neuspjele napade prošle sedmice u Londonu i Glasgowu. On je za britanski radio izjavio da se oko tog pitanja konsultirao sa australijskim premijerom Johnom Howardom, nakon hapšenja osam doktora i medicinskih radnika-muslimana u njihovim zemljama.

Australijska policija je pretražila dvije bolnice u zapadnom dijelu Australije , i ispitala četiri doktora, kao i još jednog doktora u Sidneju.

Racije su izvedene nakon hapšenja jednog indijskog doktora u Brisbane-u u ponedjeljak,a koji je prethodno radio u Glasgowu.

U medjuvremenu su tužietlji u Londonu preporučili vlastima da formalno podignu optužnice protiv jednog od osam liječnika - Muslimana, koji su uhapešni pod sumnjom da su kovali zavjere za terorističke napade u Londonu i Glasgowu. Glasnogovornica tužiteljstva je izjavila da bi se doktor Bilal Abdullah morao sučeliti sa optužnicom za kovanje terorističke zavjere. Abdullah je jedan od dvojice ljudi koji su pokušali ući sa džipom prepunim eksploziva u terminal aerodroma u Glasgowu.

XS
SM
MD
LG