Linkovi

Britanski istrazitelj stigao u Australiju zbog nastavka istrage


Nadležne australijeske vlasti produžile su pritvor 27-godišnjem Indijcu Mohamedu Haneefi za još četiri dana kako bi dali istražiteljima dodatno vrijeme za ispitivanje.Visoko rangirani istražitelj britanske antiterorističke slube stigao je danas u Australiju kako bi, sa australijskim kolegama obavio ispitivanje osumnjičenog Hannefe, kojeg su australijske vlasti uhapsile u Brisbane-u. Ovo je prvi put da je Mohamed Haneef, jedan od osam uhapšenih ljekara, je prva osoba uhapšena u skladu sa australijskom zakonom o hitnom djelovanju na spriječavanju terorističkih aktivnosti.Ovaj zakon dozvoljava pritvor u trajanju od 48 sati bez podizanja konkretne optužnice. Pritvor je sada odlukom nadležnog suda produžen.

U medjuvremenu britanska policija ne želi komentirati novinske izvještaje da su dvojica doktora koja su u subotu jurili Glasgowskim aerodromom ostavili samoubilačke poruke.

Zvaničnici takodje kažu da zastoj tokom saobraćajne špice do kojeg došlo usljed iskakanja voza iz šina, nije bio uzrokovan terorističkim aktivnostima.

U medjuvremenu su trojica ljudi u Britaniji osudjeni na kazne zatvora , od kojih najveca iznosi 10 godina, zbog podsticanja mrznje i terorizma na Internetu.Radi se o jednom Marokancu, jednom britanskom drzavljaninu, i jednom Saudijcu, koji su priznali da su svjesno pozivali na ubijanje ne Muslimana putem nekoliko web site-ova. Oni su svoje aktivnosti financirali koristeci ukradene kreditne kartice.

XS
SM
MD
LG