Linkovi

Dick Cheney - namocniji podpredsjednik Amerike u povijesti?


Podpredsjednik Dick Cheney se uveliko smatra najmoćnijim američkim podpredsjednikom u povijesti zemlje. On jebio ključni arhitekt rata protiv terorizma, kao i iračkog rata, a , prema najnovijim medijskim izvještajima, odigrao je značajnu ulogu i u unutrašnjoj politici.Više od novinara Glasa Amerike Billa Rodgersa:

Kao podpredsjendik predsjedniku Bushu, Dick Cheney je donio u BIjelu Kuću bogato iskustvo .Bio je svojedobno šef kabineta u BIjeloj Kući, potom u Kongresu, a i ministar obrane u administraciji prvog predsjednika Busha; gospodin Cheney, može se reći, zna kako funkcionira Washington.

Možda ga je zato George Bush 200. te godine, kada je i Cheyne bio kandidat za predsjednika, izabrao za svog para u kandidaturi. Stephen Hess je stručnjak za pitanja predsjedničke institucije , pri političkom institutu Brookings u Washingtonu:

Stephen Hess , politički instituti Brookings :

George w W Bush, koji nije imao iskustva na federalnom nivou, već samo na guevrnerskom, je izabrao Dick Cheneya sa svjesnom namjerom da iskoristi njegovo duboko iskustvo na federalnom nivou, iskustvo šefa kabineta predsjedniku Fordu, minstra obrane , i moćnoga kongresmena. Bush ga je odabrao jer Cheney zna kako se stvari odvijaju u Washingtonu.

Američki Ustav ne odredjuje striktno odredjenu ulogu za podpredsjednika, osim da predsjedava Senatom, i bude ključni glas u nerješenom glasanju.Raniji podpredsjednici su obično puno putovali, predstavljajući predsjednike u inozemstvu. Bivši predsjednik Al Gore je recimo odabrao sebi područje u kojem će biti aktivan - zaštita okoline.

Medjutim, Cheney je neuobičajeno utjecajan i moćan.Nedavno je Washington Post objavio serijal u kojem je opisan domet njegove moći. Norman Ornstein je stručnjak američkog instituta Enterprise:

Norman Ornstein Institut Enterprise :

Par svari je specifično za Cheneya; kao prvo,vrlo je sposoban i odlučan borac sbirokratskim zavrzlamama.Kroz decenije iskustva, on jednostavno zna koju dugamd pritisnuti, da bi se nešto otvorilo, da bi se nešto dogodilo, ili da se nešto spriječi.Dakle, iskusan i sposoban, jakog mišljenja i stajališta koje primjenjuje u razno-raznim situacijama.

Situacijama kakve su rat u Iraku, ispitivanje i tretman osumnjičenika za terorizam, kao i odabir potencijalnih kandidata za Vrhovni sud. Serijal u Washington Postu se takodjer bavi Cheney-evim utjecajem na unutrašnja pitanja, uključujući interveniranje u razmirici oko korištenja vode u Oregonu, što je vodilo ugibaju desetina hiljada komada lososa. Osobni odnos izmedju gospodina Busha i Cheneya je nepoznat. Nedavno, ga je ,medjutim, glasnogovornica Dana Perino opisala ovako:

Dana Perino, glasnogovornica Bijele Kuće :

Mislim da predsjednik podpredsjednika smatra bliskim suradnikom od povjerenja; nekim ko na umu nema ništa drugo osim dobro za zemlju.

Medjutim, serijal u Postu , kao i poznati pokušaj Cheney-a da ignorira izvršno naredjenje u vezi tajnih informacija - su izazvali nove kritike. Njegova je reputacija takodjer oštećena nakon osude njegovog bliskog savjetnika, Lewisa Scooter Libby-ja,zbog laganja sudu u slučaju otkrivenog identiteta jedne agentice CIA-e. Ponovno politički analitičar Norman Ornstein:

Norman Ornstein, Institut Enterprise :

Imati jakog podpredsjednika, podpredsjednika kojem predsjednik može vjerovati, kao jakom političkom savjetniku,čak ako podpredsjendik ima i vrlo odredjene zadatke - je sasvim prigodna, dobra stvar.Imati podpredsjednika kojem je medjutim data sloboda da hoda i čini šta voli, i koji se miješa u gotovo sve, i vjeruje da ima puno pravo na to - to je , da vam pravo kažem, alarmantna situacija.

No, sve dok mu predsjednik vjeruje, čini se da će Dick Cheney nastaviti da bude jedna od najmoćnijih osoba u Americi.

###

XS
SM
MD
LG