Linkovi

Tamna cokolada snizava krvni pritisak


Najnovija medicinska istraživanja su još jednom dokazala da tamna čokolada - ona koja sadrži veći procenat kakaa nego mliječna, ima izuzetno dobar utjecaj na zdravlje srca. Naučnici kažu da ona spriječava zagušenje arterija, otvrdjivanje arterija kod pušača, i ima više korisnih anti-oksidanata nego crveno vino, zeleni čaj ili svaka vrsta šumskih bobica. Šta više, stručnjaci tvrde da je tamna čokolada toliko dobra da se može konzumirati u čisto medicinske svrhe.

Sjajna vijest za ljubitelje čokolade - doktori već duže vrijeme znaju da je tamna čokolada dobra za zdravlje.

Sam Abul Hosn, vlasnik čokoladnog butika:

Naša tamna čokolada ima 73 posto čistog kakaa.

Sam Abul Hosn pravi ručno čokoladu, evropskog stila, u svom čoko - butiku u blizini Washingtona. Iako njegove mušterije dolaze kod njega po čokoladu radi ukusa,

istraživači kažu da jesti po malo tamne čokolade svaki dan - prvenstveno može sniziti visok pritisak. Ova najnovija studija je objavljena u Jurnalu Američkog Medicisnkog Udruženja. Doktor Dirk Taubert i njegove kolege s Medicinskog Fakulteta u Kelnu, Njemačka, su davali čokoladu 44 ljudi, zdravih, ali s povišenim krvnim pritiskom. Evo šta su iznašli:

Doktor Dirk Taubert, Univerzitetska bolnica u Kelnu, Njemačka:

Tamna čokolada je smanjila gornji krvni pritisak za dva, zarez devet jedinica mjere, a donji za jedan, zarez devet jedinica. Bijela čokolada nije imala nikakvog utjecaja na pritisak.

Studija je ukazala i na to da mliječna čokolada, bijela čokolada ili čokolada koju jedete u zmlijeko - nije imala isti efekat kao sama tamna čokolada. Tamna čokolada naime sadrži kemikaliju po imenu Polifenoli. Doktor taubert kaže da polifenoli u tamnoj čokoladi , kako izgleda, poevćavaju proizvodnju substance u organizmu, nazvane Nitrični Oksid, što pomaže širenju krvnih sudova, automatski dajući krvi prostr da slobodno teče - čime se snižava pritisak.

Doktor Dirk taubert, Univerzitetska bolnica u Kelnu, Njemačka :

Naša studija ima dovoljno dokaza na osnovu kojih preporučujemo uzimanje malih količina polifenolima bogate tamne čokolade, kao svakodnenvi dodatak zdravoj ishrani.

Zbilja, odlične vijesti za ljude s visokim pritiskom.

Ljubitelj čokolade kaze s radoscu:Još jedan odličan razlog da se jede čokolada!

Ipak, nekima se možda neće svidjeti ukus.

Doktor Dirk Taubert, Univerzitetska bolnica u Kelnu, Njemačka upozorava:

Pravilo je jednostavno - što je čokolada gorča, ima više korisnih polifenola.

I još nešto : niko od sudionika studije nije dobio na težini, jer je dokazano, pa je tako i činjeno - da je čak i vrlo mala količina, 7 grama dnevno - dovoljna da smanji pritisak za nekoliko jedinica.

Doktor Dirk Taubert, Univerzitetska bolnica u Kelnu, Njemačka :

Istinski smo bili iznenadjeni da tako mala količina čokolade može tako efikasno smanjiti pritisak.

... Što je jako dobro, jer, čokolada sadrži dosta masnoće. Doktor david Katz je spcijalista za kontrolu težine; on upozorava ljude da ne pretjeraju:

Doktor David Katz, Medicinski fakultet Univerziteta Yale :

AKo pretjerate, izgubite one dobre strane čokolade.

A ugojiti se previše, takodjer nije dobro za ljude s visokim krvnim pritiskom.

XS
SM
MD
LG