Linkovi

Britanija smanjila nivo opasnosti u zemlji


Britanija je smanjila nivo nacionalne sigurnosti sa najvišeg, tzv. kritičnog nivoa, na tzv. visoki nivi ukazujući na činjenicu da vlasti ne smatraju da postoji direktna i momentalna oposnost od terorističkih napada.

Ministrica unutrašnjih poslova, Jacqui Smith, je u današnjoj izjavi navela da to ni u kom slučaju ne znači da je prijetnja od terorističkog napada nestala, i gradjane pozvala na i dalje budu na oprezu.

Ove su akcije uzrokovane pritvaranjem osam ljudi za koje se vjeruje da su bili povezani sa pokušajem terorističkih napada na London i Glasgow prošle sedmice.

Prethodno je britanski premijer Gordon Brown naložio nadležnim službama da preispitaju način i uslove angažiranja i zaposlenja u zdravstvenim službama u Britaniji. Neposredan povod su hapšenja više ljekara za koje se opravdano sumnja da su povezani sa prošlotjednim pokušajima terorističkih napada.

Obraćajući se poslanicima britanskog parlameta, gospodin Brown je rekao da će i bitni elementi provjere prošlosti osoba koje dolaze u Britaniju na strčuna radna mjesta biti uveliko prošireni.

Svih osam uhapšenih i osumnjičenih su radili su ili imali veze sa britanskom nacionalnom zdravstvenom službom.

XS
SM
MD
LG