Linkovi

Oslobodjen novinar BBC-ja Alan Johnston


Alan Johnston, novinar BBC-ija koji je prije četiri mjeseca otet u Pojasu Gaze, izjavo je danas, neposredno nakon oslobadjanja da je biti ponovo slobodan najljepša stvar na svijetu, a svoj je boravak s otmičarima uporedio sa situacijom kada si sahranjen živ.Na konferenciji za novinare prije odlaska za Jerusalem, gospodin Johnston je, medjutim, dodao rekao da su mu otmiačri, pripadnici grupe poznate kao Armija Islama, dozvoli da ima radio putem kojeg je donekle bio u toku sa dogadjanjima tokom ta četiri mjeseca zatočeništva.U Jerusalemu je Johnston potom održao konferenciju za novinare, rekavši izmedjuostaloga da bi još uvijek bio u zatočeništvu da Hamas nije preuzeo vlast u Pojasu Gaze, nakon čega se, po njegovim riječima, ponašanje otmičara prema njemu počelo mijenjati.

Predstavnici BBC-ija, Johnstnovi roditelji, i britanski premijer Gordon Brown, nazvali su oslobadjanje otetog novinara velikim olakšanjem.

Istovremeno, izraelski zvaničnici su zatražili od pripadnika Hamasa da na slobodu puste izraelskog vojnika Gilada Shalita, zarobljenog više od godinu dana. U saopštenju izraelske vlade, objavljenom danas, ističe se da dalje držanje tog vojnika u zatočenistvu spriječava puštanje na slobodu Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Hamas traži od Izraela da na slobodu pusti hiljadu i 400 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG