Linkovi

Amerika slavi Dan neovisnosti


Predsjednik Bush je danas pozvao Amerikance da budu strpljiviji, hrabriji i spremniji na žrtvu u Iraku; govoreći u povodu američkog Dana nezavisnosti, koji se slavi 4. jula, gospodin Bush je pozvao Amerikance da dobrovoljno pomažu obiteljima vojnika u Iraku, bilo da su izgubili svoje najdraže, ili se oni tamo bore.

Ove je komentare američki predsjednik dao govoreći u gradu Martinsburgu, Zapadna Virdžinija, pred jedinicama Nacionalne Garde koje su smještene u tamošnjim kasarnama.

Inače, diljem cijele zemlje danas se slavi, druženjem s prijateljima i rodjacima, roštiljima, i tradicionalno, uvečer, veličanstvenim vatrometima. U svim gradovima Sjedinjenih država biće održane parade i druge prigodne ceremonije. Ovdje u Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih država,biće najsvečanije. Slavlje traje cijeli dan, a kulminacija će uslijediti večeras po ovdašnjem vremenu velikim koncertom u podnožju impresivnog zdanja američkog Kongresa i vatrometom kod wašingtonskog obeliska, na drugom kraju prostranog mola na kojem se tradicionalno okupljana na hiljade žitelja Washingtona i posjetilaca iz svih krajeva Amerike i svijeta.

XS
SM
MD
LG