Linkovi

Predsjednik Bush umanjio kaznu za bivseg savjetnika u Bijeloj Kuci Scooter Libby-ja


Predsjednik Bush je izjavio da ne isključuje i puno pomilovanje za bivšeg visokog savjetnika u Bijeloj Kući, Lewisa Scooter-a Libbyja, a nakon što je smanjio Libby-jevu kaznu zatvora, ustvrdivši da je bila pretjerana. Da podsjetimo, gospodin Libby, lični savjetnik podpredsjednka Cheneya, osudjen je po optužbi da je namjerno otkrio ime jedne tajne agentice CIA-e medijima, kako bi se , navodno, osvetio za tvrdnje njenog muža prema kojima je administracija predsjednka Busha znala da Irak nema oružje za masovno uništenje i da je lagala javnosti, Libby je takodjer bio optužen da je lagao sudu u vezi s tim slučajem, nakon čega je osudjen za kaznu od 250 hiljada dolara, i 30 mjeseci zatvora. Gospodin Bush je zatvorsku kaznu svojom odlukom na koju imapredsjendičko pravo, pretvorio u uslovnu kaznu.

Ovaj je potez razljutioo demokrate, uključujući predsjedavajuću Zastupničkog Doma Kongresa Nancy Pelosi, i njujoršku senatoricu Hillary Clinton, koja je ustvrdila da je u ovom slučaju protekcija nadvladala vladavinu zakona.

Glasnogovornik Bijele Kuće Tony Snow je rekao novinarima da je Libby-jeva kazna i dalje dovoljno jaka da će mu uništiti pravničku karijeru.

XS
SM
MD
LG