Linkovi

Uhapsena jos dva osumnjicenika za teroristicke napade u Britaniji


Britanska policija je uhapsila još dva osumnjičena za nekoliko terorističkih zavjera u Londonu i teroristički napad na aerodrom u Glasgowu, Škotska. Vlasti u Britaniji kažu da su te dvije osobe uhapšene jučer u blizini Glasgowa, a britanska ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith je izjavila pred Parlamentom da je u pritvoru sveukupno 6 osoba, dok je sedmi osumnjičenik u bolnici zbog teških opekotina zadobijenih tijekom pokušaja terorističkog napada u Glasgowu.

U medjuvremenu su mediji izvijestili o još dvije kontrolirane detonacije ispred te bolnice u kojoj je osumnjičeni smješten, ali policija još uvijek nije dala nikakve detalje.Mediji takodjer navode da su izvori u policiji identificirali jednog od dva Glasgowska napadača kako liječnika iz Iraka, Bilala Abdullaha, te jednog uhvaćenog na autoputu u blizini Liverpoola, kao Muhammeda Ashu, liječnika iz Jordana.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćava da je pretražilo od petka, kada su spriječena dva pokušaja podmetnutih eksplozija, 19 različitih lokacija širom zemlje. Ministrica Smith je nazvala napade - akcijama protiv ideja i vrijednosti koje medjusobno dijele svi gradjani koji štuju zakon. Ona je dodala kako javnost neće biti zaplašena terorizmom.

XS
SM
MD
LG