Linkovi

Pocinje filmski festival u Los Angelesu


Ljubitelji filma u Los Angelesu imaće priliku uživati u najnovijim filmovima kako nezavisnim iumjetničkim, tako i u velikim komercijalnim holivudskim filmovima. Mike Sullivan iz Glasa Amerike će nas provesti kroz ovaj filmski festival u Los Angelesu.

Ovaj godišnji festival počeo je kao festival nezavisnog filma, ali danas je to jedan od većih Hollywoodskih dogadjaja gdje koji privlači zvijezde kao što su Martin Sheen, Cedric the Entertainer i Don Cheadle. Rachel Rosen je direktor programskog dijela festivala.

Rachel Rosen, programski direktor Festivala:

Prikazaćemo 236 kratkometražnih i dugometražnih filmova. Prošle godine smo imali 80 000 gledalaca, a ove godine očekujemo oko 100 000.

Hollywoodski hit Transformers, naučno-fantastična avantura će se premijerno prikazati na festivalu. Većina drugih filmova su ipak manje produkcije kao što je The Town That Was, koji je koštao samo 30 000 dolara.

Ovaj film se osvrće na gradić Centralia u saveznoj državi Pensilvaniji, koji je nekada bio u procvatu, ali je sada potpuno napušten.

Već četrdeset godina gori ugalj u napuštenom rudniku ispod ovog grada.

Tvorac ovog filma Chris Perkel kaže da film priču predstavlja iz ugla jednog od preostalih stanovnika.

Chris Perkel:

To je priča o jednom vrlo trdoglavom čovjeku, ali i o jednom čovjeku koji ne može da se otrgne iz prošlosti, i o njegovoj kapricioznoj borbi da sačuva jednu zajednicu koja se bukvalno raspada.

Dokumentarac Stephena Walkera Young at Heart je priča o grupi starijih ljudi koji sviraju rock & Roll. Redatelj kaže da je povremeno bilo teško suradjivati sa ovim rock and roll dedicama i bakicama.

Stepehen Walker:

Oni se stalno brinu o tačnosti i ako se nešto nije desilo apsolutno na vrijeme, nastane kraj svijeta. Ali bilo je divnih trenutaka, bila je to grupa najboljih baka i djedova koje sam ikada sreo u životu.

Ruski glumac i producent Alexndar Nevski će prikazati akcioni film pod imenom Treasure Riders u kojem i sam igra sa američkim glumcem David-om Carradine-om.

Alexnder Nevsky, glumac:

U mojim filmovima se Rus i Amerikanac uvijek zajedno bore protiv zla. Tako smo pobijedili u drugom svjetskom ratu. Nadam se da će to mladoj generaciji objasniti da mi nismo neprijatelji nego prijatelji. Ja sam pravi ambasador ruskih akcionih filmova.

Filmski festival u Los Angelesu nudi mnogo zabave, u kombinaciji sa intelektualno provokativnim filmovima, ali i Hollywoodskim glamurom.

XS
SM
MD
LG