Linkovi

Gordon Brown - novi britanski premijer


Gordon Brown je od danas novi britanski premijer. Na toj fukciji naslijedio je svog dobrog prijatelja Tony Blaira, koji će poslije 10 godina okušati sreću, po svoj prilici, kao glavni medijator izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Ko je Gordon Brown, kako ga procjenjuju i ocjenjuju politički analitičari? Detaljnije u rubrici koju je pripremila novinarka Glasa Amerike i dopisnica iz Londona Sonja Pace.

Godinama je Gordon Brown bio pouzdana ruka na koju se Tony Blair mogao s povjerenjem osloniti. Njih dvojica su, počevši u zajedničkom uredu kao 1983. godine novoizabrani stranački političari, zasukali rukave i nastojali izvući laburističku stranku iz monotonije i transformirati je u modernu i glasačima dopadljiviju političku opciju.

Profesor Anthony Seldon sa londonskog koledža Wellington o odnosima Gordona i Blaira kaže: Bili su kao braća. Voljeli se, ali često i bili ljuti jedan na drugog. Bilo je tu međusobnog divljenja, ali i vike i teških riječi.

Profesor Seldon kaže da je srž njihovog rivalstva vrlo jednostavna - ko je od njih dvojice trebalo da bude na vrhu.

Seldon: Gordon Brown je osjećao da je praktičniji, da su njegove ideje o potrebama zemlje jasnije, da preciznije sagledava šta je to za što njihova, Laburistička, stranka treba da se zalaže.

Gordon Brown je rođen u blizini Glasgowa u Škotskoj u porodici jednog protestanstkog svećenika. Pridužio se Laburistima kao tinejdžer, izgubio vid na jednom oku usljed sportske povrede, doktorirao na univerzitetu Edinburgh. Porodične vrijednosti, oblikovale su, kako gospodin Gordon kaže, i njegova temeljna politička uvjerenja.

Gordon: Sve u što vjerujem i sve što pokušavam uraditi proizilazi iz vrijednosti u kojima sam odrastao. To je odgovornost prema obavezama, poštenje, naporan rad, poštovanje porodice i poštovanje prema drugima.

I te vrijednosti, ističe bivši političar Konzervativne stranke Michael Brown, karakteriziraju, u političkom smislu, novog britanskog premijera.

Michael Brown: Gordon Brown je sin svećenika, prezbiterijanac po stilu. Zbog toga mislim da kod njega neće biti zaokreta, samoisticanja, opsjena. Britanija će imati mnogo tradicionalnijeg i odmjerenijeg premijera.

Široko je rasprostranjeno uvjerenje da je Gordnon Brown vrlo nadaren, vrijedan i ozbiljan političar. Često se za njega kaže da je isuviše jedak, ponekad i nekako diktatorski raspoložen, i bez potrebne karizme. Zbog toga se neki pitaju kako će i koliko uspješno obavljati vrlo zahtjevnu fukciju premijera.

Gordona Brown to izgleda nimalo ne brine.

”Kao političar, nikada nisam tražio publicitet za ono što sam radio. Nikada nisam vjerovao da bi političari trebali paradirati. Ne vjerujem u politku kao slavu.“

I to je ono čemu teži Gordon Brown. Nakon 10 godina mladalačkog, šarmatnog i, kako mnogi kažu, na jeziku vrlo krepkog Tony Blaira, britanska javnost će vjerojatno pozdraviti manje romantičan, ali ozbiljniji pristup Gordona Browna obavezama britanskog premijera. Gospodin Brown će imati dvije godine da uvjeri javnost u vlastite kvalitete prije nego se suoči sa najozbiljnijim testom - nacionalnim izborima.

XS
SM
MD
LG