Linkovi

Ban Ki-moon osudio ”teroristički napad“ u Libanu


Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon je osudio, kako je to nazvao, ”teroristički napad“ u kojem je jučer u Libanu ubijeno 6 pripadnika mirovnih snaga UN-a.

U saopćenju iz UN-a se kaže da je gospodin Ban pozvao na punu istragu uz nadu da će libanska vlada uspjeti izvesti pred lice pravde odgovorne za napad. On je ponovio svoju podršku snagama UN-a na jugu Libana.

Šest Španaca, pripadnika UN-ovih snaga, su u nedjelju ubijeni u napadu automobilom bombom tokom patroliranja. Zapovjednik snaga UN-a u Libanu kaže da će pripadnici mirovnih snaga nastaviti patrolirati u području libanskoizraelske granice, te da je nedjeljni napad bio ne samo protiv UN-ovih snaga nego i protiv Libana i stabilnosti u regionu. Španski ministar odbrane, Jose Antonio Alonso je danas stigao u Liban dok se tijela ubijenih vojnika pripremaju za prebacivanje u Španiju.

Nedjeljni napad je bio prvi fatalni napad na pripadnike mirovnih snaga UN-a u Libanu otkako su te snage ojačane prošle godine nakon rata izmedju Izraela i u Libanu smještene šiitske miltantne grupe Hezbolah.

XS
SM
MD
LG