Linkovi

Rusija i američke rakete


Generalni sekretar NATO saveza i jedan ruski parlamentarac su se oštro sukobili tokom rasprave o kontroverznom američkom planu postavljanja odbrambenog raketnog sistema u istočnoj Evropi.

U debati koju je danas prenosio moskovski radio Eho, generalni sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer je insistirao na tome da Rusija nema razloga da se plaši planiranog postavljanja presretača raketa u Poljskoj. On je rekao da je sistem namijenjen zaustavljanju potencijalnog raketnog napada iz Sjeverne Koreje ili Irana, i da ne predstavlja prijetnju ruskom, mnogo većem nuklearnom kapacitetu.

Predsjednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, Sergei Mironov, medjutim, kaže da rakete na granici Rusije predstavljaju prijetnju sigurnosti. Drugi ruski visoki zvaničnici tvrde da, teoretski, rakete mogu biti reprogramirane na ruske ciljeve.

Prema američkom planu deset presretača raketa će se postaviti u Poljskoj sa radarskim sistemom navodjenja postavljenim u Češkoj Republici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je američkom predsjedniku George Bushu predložio alternativni plan prema kojem bi Washington i Moskva zajedno koristili sistem ranog upozorenja od raketnog napada postavljen u Azerbejdžanu. Bush kaže da će američki analitičari proučiti taj prijedlog. Oba lidera su se složila da će razgovore o raketnom štitu u Evropi nastaviti prilikom njihovog dogovorenog susreta u sljedeći ponedjeljak u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG