Linkovi

Kad neće Parlament hoće Visoki predstavnik


Visoki predstavnik za BiH, Christian Schwartz- Schilling, nametnuo je danas zakon kojim se osniva Memorijalni Centar Srebrenica-Potočari-spomen obilježje i mezarje, koji će preuzeti aktivnosti istoimene Fondacije.

Visoki predstavnik podsjetio je da je ovaj zakon u formi nacrta već razmatran u Zastupničkom Domu Parlamenta BiH, ali da zbog odstustva zastupnika iz reda srpskog naroda nije bilo većine potrebne za njegovo usvajanje. “Dozvoliti da ovaj zakon ostane zaboravljen zbog propusta u donošenju parlametarne procedure za mene bi bilo nezamislivo” ističe VP.

Inače, po ovom zakonu, memorijalnim centrom upravljat će država BiH posredstvom Upravnog odbora, koji će biti odgovoran Vijeću ministara BiH, a koji će i imenovati njegove članove. Operativni troškovi Centra bit će finansriani iz budžeta institucija BiH, a ovo novo pravno lice, obavljat će aktivnosti memorijalnog centra, primaće sredstva, raspolagati njima, te surađivati sa sličnim institucijama širom svijeta. Sadašnji radnici Fondacije Srebrenica-Potočari, automatski će biti zaposleni u Memorijalnom centru. Osiguranje i zaštitu Memorijalnog centra, u skladu s ovim zakonom, pružat će pripadnici Agencije za istrage i zaštitu ( SIPA).

XS
SM
MD
LG