Linkovi

Američko-ruski odnosi i budućnost ruske demokracije


Rusija danas nije Sovjetski savez. Hladni rat je gotov. Ali svijet je nedavno bio svjedok saopćenjima i inicijativama Rusije koje nas zbunjuju i zabrinjavaju, rekao je zvaničnik State departmenta Daniel Fried.

Jedan od najviših američkih diplomata je zbunjen i zabrinut nedavnim ruskim saopćenjima i akcijama, ali želi surađivati s Moskvom kako bi se riješili ti problemi. Do takvih komentara dolazi na dan kada su zakonodavci na dva kongresna saslušanja istražili američke odnose sa Rusijom i budućnost ruske demokracije. Prilog Billa Rodgersa.

Riječi i akcije ruskog predsejdnika Vladimira Putina posljednjih mjeseci su dovele do zabrinutosti u Washingtonu. Razlike su se javile oko pitanja kao što su raketna odbrana i pokušaji ruske vlade da suzbiju disidente u zemlji.

Na saslušanju senatskog odbora za vanjske odnose, zvaničnik State departmenta Daniel Fried je rekao: Rusija danas nije Sovjetski savez. Kao što je rekao predsjednik Bush: hladni rat je gotov. Ali svijet je nedavno bio svjedok saopćenjima i inicijativama Rusije koje nas zbunjuju i zabrinjavaju, rekao je gospodin Fried.

Među zabrinutostima su komentari iz Kremlja kojima se prijeti da će se suspendirati ruske obaveze u okviru sporazuma o kontroli oružja. Također i protivljenje Rusije američkim planovima raspoređivanja raketnog odbrambenog sistema u istočnoj Evropi kako bi se spriječili napadi odmetničkih zemalja.

Još jedna zabrinutost je suzbijanje anti-vladinih prosvjeda i slobode štampe. Gospodin Fried je obećao da će Washington i dalje vršiti pritisak na Moskvu po tim pitanjima.

”Moramo simultano unapredjivati naše interese i vrijednosti, povlačiti se kada je to potrebno, ali i istovremeno nastojati proširiti i produbiti svoju suradnju s Rusijom.“

Istovremeno, članovi ruskog parlamenta DUME, su prisustvovali specijalnom saslušanju odbora za vanjske odnose u zastupničkom domu. Ruski i američki poslodavci su razmijenili stavove po pitanjima kao što su demokracija i ljudska prava.

Predsjedateljica zastupničkog doma, Nancy Pelosi je dočekala ruske predstavnike. Lider odbora za vanjske odnose DUME Konstantin Kosachev je govorio o potrebi boljeg razumjevanja, ali se usprotivio kritikama koje, kako je rekao, Rusiji upućuju jednostrani izvori.

”Uvijek smo zahvalni za konstuktivne kritike kada su one opravdane. Međutim u nekim slučajevima te se kritike zasnivaju na unilateralnim jednostranim, subjektivnim izvorima. To ne možemo prihvatiti osobito kada to postaje neka vrsta osobne karakterizacije koje nisu prihvatljive osobito ako su upućene čelniku ruske vlade. Mi ne prihvatamo takve kritike ni pod kakvim uvjetima,rekao je gospodin Kosachev.

Usprkos napetostima, predsjednici Bush i Putin i dalje gaje osobne prijateljske odnose. Predsjednik Putin bi trebao posjetiti američkog predsjednika u obiteljskom kompleksu u Kennenbunkportu, u saveznoj državi Maine, početkom sljedećeg mjeseca gdje će dvojica lidera vjerovatno iskoristiti neformalno okruženje kako bi razgovarali o različitim pitanjima, uključujući ruski prijedlog čiji je cilj rješenje različitosti vezano za raketni odbrambeni sistem.

XS
SM
MD
LG