Linkovi

Administracija predsjednika Busha se približava odluci o zatvoranju Gunatanama


Administracija predsjednika Busha se približava odluci o ukidanju zatvora u Gunatanamu. Kako danas javljaju neki američki mediji viši zvaničnici administracije su u četvrtak izjavili da je blizu koncenzus o zatvaranju Guantanama i prebacivanja osumnjičenih za terorizam u neki od vojnih zatvora na teritoriji Sjedinjenih Država. Spominje se vojni zatvor Fort Leavenworth u saveznoj državi Kansas, gdje bi osumnjičeni mogli biti izvedeni pred sud.

Neki američki mediji su izvjestili da se danas predsjednik Bush trebao sastati sa svojim nacionalnim savjetnicima za sigurnost i pravnim savjetnicima kako bi razgovarali o zatvaranju Gunatanama. Nakon što je vijest stigla u javnost, glasnogovornik Vijeća za Nacionalanu sigurnost, Gordon Johndroe je rekao da je sastanak otkazan, a glasnogovornica Bijele kuće, Dana Perino je rekla da odluka o budućnosti Guantanama nije toliko izvjesna.

Američki mediji pišu da unutar administracije ne postoji suglasnost gdje prebaciti oko 400 osumnjičenih terorista. Medju predloženim lokacijama je vojni zatvor u Fort Leavenworthu, u Kansasu.

Christopher Anders, Američko udruženje za gradjanske slobode:
Vrijeme je za zatvaranje Guantanama. To je trebalo davno učiniti, kaže Christopher Anders iz Američkog udruženja za gradjanske slobode. Vlada nema namjeru da optuži većinu od njih. Sjedinjne Države su već rekle da na stotine njih neće nikada optužiti. Tako da su ti ljudi tamo već pet godina bez optužnica i vrijeme je da se donese odluka gdje da idu.

Tom Wilmer, advaokat zatčenika u Guantanamu:
Nadam se da je to istina, kaže advokat zatočenih u Guantanamu, Tom Wilmer. To nije dobro samo za zatočene, nego i za Sjedinjene Države jer pokazuju da se ne plaše vladavine zakona.

Medjutim, podpredsjednik Dick Cheney i zvaničnici Ministarstva pravosudja se protive premještanju zatočenika unutar Sjedinjenih Država jer bi im to, kako kažu, prema američkom pravnom sistemu, dalo prava kakva ne zaslužuju.

Zatvor u Guantanamu su osudile mnoge zemlje, kao i mnogi u Sjedinjenim Državama. Kritičari optužuju administraciju predsjednika Busha za kršenje ljudskih prava i pravnog sistema. Bilo je optužbi o mučenju zatočenika, a izvješteno je da su četvorica zatočenika izvršili samoubojstvo.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je prošle godine presudio da orginalni sistem američkih vojnih sudova nije legalan za zatočene u Guantanamu, a američki Kongres je kasnije prihvatio zakon kojim se uspostavlja novi sistem vojnih sudova. Medjutim, vojne sudije su nedavno odbacile optužbe protiv dvojice osumnjičenih terorista rekavši da oni nisu adekvatno označeni kao nezakoniti neprijateljski borci.

Glasnogovornica Bijele kuće kaže da predsjednik Bush želi zatvoriti Guantanamo, ali, kako je rekla, na odgovoran način. Ona kaže da prije toga treba poduzeti neke korake, medju kojima je i slanje nekih od zatočenih u njihove matične zemlje.

Neki od zatočenih su iz zemalja saveznica Sjedinjenih Država, kao što su Britanija, Saudijska Arabija i Australija. Svaka od tih zemalja se već žalila na uvjete i dužinu zatočeništva, ili zbog mogućnosti da se zatočeni susreću sa smrtnom kaznom.

XS
SM
MD
LG