Linkovi

Supruga strahuje od deportacije ako njen muž pogine u Iraku


Dvojica američkih senatora su govorili u ime ilegalne imigrantice koja bi mogala biti deportovana ukoliko njen muž, američki vojnik nestao u akciji u Iraku, ne bude nadjen živ.

Senatori John Kerry i Edward Kennedy kažu da su od Ministarstva za unutarnju sigurnost tražili da ne deportuju Yaderinu Hiraldo čiji se muž vodi nestalim u akciji. Gospodja Hiraldo, porijeklom iz Dominikanske Republike, ušla je u zemlju ilegalno kako bi se 2004. godine udala za, u Americi rodjenog muža. Sudija je njen slučaj ilegalnog ulaska u zemlju, prošle godine, stavio na čekanje, kada je njen muž Alex Jimenez kao vojnik američke vojske upućen u Irak.

Jimanez se vodi nestalim od 12. maja, kada su pobunjenici napali njegovu jedinicu. Njegov identifikacijski dokument je prošle sedmice pronadjen u takozvanoj ”sigurnoj kući“ al-Qaide, čiji pripadnici tvrde da je Jimanez ubijen.

Advokati bračnog para strahuju da bi Hiraldo mogla biti upućena nazad u Dominikansku Republiku ukoliko njen muž bude pronadjen mrtav. Američki zvaničnici kažu da nema planova za njenu deportaciju i da je slučaj Hiraldo, trenutno, na čekanju.

Senator Kerry u svom pismu kaže da njen slučaj predstavlja test vladinog milosrdja prema porodicama vojnika. Hiraldo i Jumanez žive u Massachusettsu, saveznoj državi koju Kerry i Kennedy zastupaju u Senatu.

Ilegalni status gospodje Hiraldo je otkriven kada je njen muž podnio zahtijev da ona dobije takozvani ”zeleni karton“, odnosno legalnu dozvolu za ostajanje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG