Linkovi

Turistička industrija u Americi zabrinuta smanjenjem inostranih posjeta


Američka turistička industrija je alarmirana zbog oštroga pada u broju medjunarodnih posjetitelja Sjedinjenim Državama. Ovakav razvoj dogadjaja je potaknuo konzorcijum američkih biznismena da zatraže od Kongresa da olakša restrikcije za strance - turiste; priča novinara Glasa Amerike Roberta Raffaela.

Američka trgovačka komora je saopćila da je došlo do smanjenja broja posjetitelja za više od dva miljuna ljudi samo iz onih zemalja čiji najveći broj turista dolazi u Ameriku; Britanija, Japan, Njemačka, Francuska i Brazil. To se smanjenje već uveliko osjeća. Udruženje putničkih agencija izvještava o gubitku od 43 milijarde dolara samou 2005-toj godini. Koalicija američkih biznismena ovog polja poziva državu da nešto učini oko toga.

Udruženje Otkrivajte Ameriku traži od Kongresa da odobri cijeli niz prjedloga kojima je cilj pojačati turizam. Jedan od njih je da se uvede dažbina od samo 10 dolara za one kojima ne treba viza ako dolaze na manje od tri mjeseca; u udruženju kažu da će to polučiti prihod u milijunima dolara godišnje, čime se može platiti pojačanje na granicama, i promocija turizma.

Bivši američki ministar unutrašnje sigurnosti, Tom Ridge, konsultant je Udruženja Otkrivajte Ameriku: Naša povezanost s ostatkom svijeta ovisi o mogućnosti pristupa drugih našoj zemlji. Ako to možemo poboljšati, povećat ćemo i broj posjeta, a to se može uraditi da se ne dovede u pitanje sigurnost.

Udruženje je naručilo da se izvrši i istražiavnje, u kojem su oko dvije hiljade medjunarodnih turista upitali šta misle o politici viznog režima Amerike. Dvije trećine ispitanih su kazali da je to najgori vizni režim koji znaju. 66 posto ih je kazalo kako se boje da će biti pritvoreni satima, zbog neke bezazlene greške. Gospodin Ridge kaže da bi ubrzanje dobijanja turističke vize za one kojima viza treba, bilo vrlo pozitivan korak.

Tom Ridge, bivši mininstar untrašnje sigurnosti:
Ako bismo mogli kazati svijetu - proces dobijanja ulazne vize traje 30 dana i ni dana više, to već samo po sebi stvara prijatniju atmosferu. Ne radimo manje, radimo u tom slučaju samo brže!

Gospodin Ridge ulaznu taksu od 10 dolara takodjer naziva dobrom idejom. On napominje da mnoge zemlje u svijetu napalćuju ulaz i izlaz , čak i kada ne treba prava viza.

XS
SM
MD
LG