Linkovi

Palestinski predsjednik militante Hamasa nazvao teroristima


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas se zakleo da neće voditi dijalog sa Hamasom, nazivajući tu militantnu grupu teroristima.

U obaraćanju palestinskom narodu, Abbas je danas optužio Hamas za zauzimanje Pojasa Gaze prošle sedmice u borbama sa snagam Fataha. Fatah i dalje kontrolira Zapadnu obalu.

Izrael je danas otvorio kontakte sa novim Palestinskim premijerom. Ministar vanjskih poslova Izraela, Tzipi Livini je rekao Salamu Fayyadu da će formiranje pelastinske vlade bez pripadnika Hamasa omogućiti progres u raznim obalstima.

Izrael je odbijao kontakte sa palestinskom vladom koju je predvodio Hamas, kojeg Izrael i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

U Washingtonu su jučer predsjednik Bush i izraelski premijer, nakon razgovora u Bijeloj kući, obećali podršku gospodinu Abbasu u njegovoj borbi sa Hamasom.

Na humanitarnom planu, izraelski ministar odbrane, Ehud Barak je naredio armiji da Palestincima kojima je potrebana hitna medicinska njega dozvoli da iz Pojasa Gaze udju u Izrael.

Nekoliko stotina Palestinaca je ostalo na palestinskoj strani graničnog prelaza Erez. Izrael je prošle sedmice zatvorio granične prelaze sa Gazom nakon što je militantna grupa Hamas preuzela kontrolu teritorije. Izrael se, takodjer, složio da dozvoli stranim državljanima, uključujući gradjane Rusije i Ukrajine, da napuste Gazu kroz isti granični prelaz.

Javljeno je da UN-ov Svjetski program hrane šalje dodatnu humanitarnu pomoć u Gazu, i da je nekoliko kamiona stiglo još jučer.

U medjuvremenu, iz izraelske vojske kažu da izvode zračne napade na dva mjesta u Gazi odakle su militanti ispalili rakete na Izrael. Ranije danas, izraelski vojnici su ubili četvoricu Palestinaca u sukobu u kojem je ranjen izraelski vojnik.

XS
SM
MD
LG