Linkovi

Kako funkcionira Amerika - Pravna pomoć siromašnim


Kako funkcionira Amerika. Većina Amerikanaca interakciju s vlastima ostvaruje na lokalnom nivou, u području gdje žive. I uvijek su uz vladine urede, prisutne grupe aktivnih gradjana koji se bore za svoja prava i boljitak; u ovoj priči se novinar Glasa Amerike Joeffrey Young fokusira na advokate u okrugu Montgomery, savezna država Maryland, koji pomažu onima koji nemaju novaca za vlastitog odvjetnika.

Zakoni. Regulative. Sve je to tako komplicirano. Kako se običan čovjek može snaći u tome? No, može pomoći pravna klinika tipa pro bono- dakle, besplatna.

U okrugu Montgomery, savezna država Maryland, ima jedna grupa odvjetnika zvana Bar Foundation, čiji članovi često doniraju vrijeme i pravne savjete ljudima koji imaju problema pravne prirode. Jedan od tih advokata, Harry Lewis, kaže da ova grupa jednostavno odražava tipične američke principe: Ova je pravna klinika tu da se svima da isti pristup pravdi. Na žalost, puno ljudi nema novaca - posebno imigranti koji su došli da rade - dakle, nemaju načina da obezbijede sebi pravne savjete.

U 2006-toj godini više od dvije hiljade osoba je došlo po pomoć na ovu pravnu i pro-bono kliniku.

Jedna od voditeljica programa je Mary Kay Canarte: Obezbjedjujemo pravnu pomoć u poljima kao što su odnos sa rentijerom stana ili kuće, naplaćivanju duga, bankrotstvu, obiteljskim stvarima, razvodu, starateljstvu nad djecom, alimentaciji...

Gospodja Canarte kaže da se medjutim krivični postupci kaznene prirode upućuju na specijalni ured Okruga, opet besplatno. Za mnoge imigrante, ovo je jedina pravna pomoć koju mogu imati u Americi.

Mary Kay Canarte:
Mnogi kojima pomažemo nisu nikada u životu progovorili riječi s advokatom, nemaju pojma šta su zakoni. Ovo im je priva prilika da se ukjluče u društvo, da se upoznaju sa zakonima zemlje, i kako će se zaštititi.

Jesse Foster kaže da je njega jedna financijska noćna mora dovela na kliniku: Ovdje sam jer mi se čini da mi je bankrotstvo jedini izlaz. Medjutim, nemam novaca; kada mi je jedan advokat rekao koliko mi treba para da proglasim bankrotstvo, gotovo da sam pao u nesvijest. No tada su me uputili na ovu pravnu kliniku.

Ova klinika pruža pomoć i tzv. dnevnim nadničarima, najčešće ilegalnim imigrantima, koji su prevareni.

Odvjetnik David Vega: Neki ih poslodavac pokupi ujutro, obeća im 15 ili 12 dolara po satu, a na kraju im ne dadne ništa. Moraju tužiti da bi dobili pare. A nemaju para za advokate.

David Vega, kao i većina odvjetnika, govori više jezika. To je zato jer oni koji traže pomoć najčešće ne znaju engleski kako treba.

Odvjetnička grupa Bar Foundation kaže da je krajnji cilj obezbijediti svakome u okrugu Montgomery, bez obzira na prihod, etničku pripadnost, ili pravni status, pomoć u razrješenju pravnih problema, i malo poštovanja u ophodjenju s vlastima.

XS
SM
MD
LG