Linkovi

Amerika i EU obnavljaju direktnu pomoć Palestinskoj vladi


Sjedinjene Države i EU planiraju obnoviti direktnu pomoć Palestinskoj vladi koja ne uključuje pripadnike militantne grupe Hamas.

Govoreći danas u Washingtonu, državna tajnica Condoleezza Rice je rekla da će Sjedinjene Države imati normalne odnose sa Palestinskom vladom.

Ranije danas, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Javier Solana je rekao da će Unija obnoviti pomoć palestinskoj vladi na čijem se čelu sada nalazi, neovisni ekonomist, Salam Fayyad.

U nedjelju je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čija grupa Fatah kontroliše Zapadnu obalu potvrdio novi kabinet. Gospodin Abbas je raspustio pripadnika Hamasa, Ismaila Haniyeh-u sa mjesta premijera nakon što je Hamas prošle sedmice preuzeo kontrolu Gaze u borbama sa Fatahom.

Iz Bijele kuće su saopćili da je predsjednik Bush u današnjem telefonsakom razgovoru obećao pomoć gospodinu Abbasu.

U Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova je pozvao na dijalog izmedju palestinskih frakcija.

Izraelski premijer, Ehud Olmert kaže da će njegova zemlja raditi u pravcu mira sa novom Palestinskom vladom ukoliko ona postane, kako je rekao, ”ozbiljan partaner“ na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici kažu da je gospodin Olmert obećao razmotriti oslobadjanje miliona dolara od palestinskih poreza zaledjenih nakon što je Hamasom predvodjena vlada preuzela vlast prošle godine.

Gospodin Olmert se u nedjelju susreo sa generalnim sekretarom UN-a, Ban Ki Moon-om u New Yorku. Predvijdeno je da se on sutra u Bijeloj kući susretne sa predsjednikom Bushom.

U medjuvremenu je izraelska kompanija koja Pojas Gaze snabdjeva plinom saopćiala da je obnovila isporuku gasa prekinutu nakon što je Hamas preuzeo kontrolu teritorije.

XS
SM
MD
LG