Linkovi

Podržati Dayton ali i pokrenuti zemlju korak naprijed


Vijeće ministara EU je danas u Luksemburgu i formalno odlučilo- Specijalni predstavnik EU u BiH je Miroslav Lajčak, sa misijom da osnaži veze zemlje sa EU, njen integracijski proces, pomažući u prevazilaženju problema i zapreka na tom putu.

Slovački diplomata koji je poznat baklanskoj javnosti i koji uživa iznimno veliko povjerenje Visokog predstavnika EU, Javiera Solane, Miroslav Lajčak, će od 1. jula do, za sada, 29. februara naredne godine,biti Specijalni predstavnik EU u BiH. Uz već ranije potvrdjen mandat Visokog predstavnika medjunardne zajednice, biće to dvostruka uloga za g. Lajčaka - podržati Dayton ali i pokrenuti zemlju korak naprijed.

Prema onome što su danas poručili evropski ministri iz Luksemburga, Sopecijalni predstavnik bi trebao da podrži političke procese, osnaži političku koordinaciju Brisela i Sarajeva, sa posebnim naglaskom na borbu protiv organizovanog kriminala.

Još hitnije, njegov mandat je da podrži pripremu i provodjenje policijske i ustavne reforme, kao i da bude konsultiran o prioritetima korištenja evropskog novca iz pred-pristunih fondova.

Na vijest o Lajčakovom imenovanju, sam Solana je izrazio zadovoljstvo da je njegova preporuka uvažena - on naglašava Lajčakovo balkansko iskustvo, kao i sadašnju i buduću punu podršku. Ovom prilikom Visoki predstavnik EU odaje priznanje i odlazećem visokom predstavniku, C.S. Schillingu, za obavljeni posao i iskazanu privrženost povjerenoj misiji.

XS
SM
MD
LG