Linkovi

Irački premijer naredio policijski sat u Basri


Američki ministar obrane Robert Gates je u Iraku, kako bi visoke iračke zvaničnike prisilio da požure s procesom nacionalnog pomirenja i učine nešto da se smiri nasilje. Gospodin Gates je došao u Baghdad večeras kasno iz Brisela, sa sastanka ministara obrane NATO-a.

Irački premijer je naredio nametanje policijskog sata na neodredjeno vrijeme, u gradu na jugu Iraka, Basri a nakon što je jedna sunitska džamija bombardirana u obližnjem gradu.

Još najmanje 6 sunitskih džamija je napadnuto od srijede, kada se dogodio napad sunita na šiitsku džamiju Askariyu u Samarri.

U odvojenom razvoju dogadjaja je jedna grupa povezana s al Qaidom ustvrdila da je ubila 14 iračkih vojnika i policajaca koje je otela, a nakon što je istekao rok za ispunjavanje uvjeta koje je grupa postaila. Na njihovom video snimku na internetu se vidi kako su ti ljudi ubijeni pucnjevima u glavu.

Jučer su u okršajima poginula 4 američka vojnika.

U medjuvremenu je UN-ova agencija za izbjeglice saopćila da iračani koji bježe od nasilja, sami uspostavljaju privremene kampove, u kojima nema ni osnovnih sanitarnih uvjeta, niti čiste vode.

XS
SM
MD
LG