Linkovi

Rasna nejednakost u korištenju vladinih zdravstvenih fondova


Nekoliko posljednjih istraživanja u Sjedinjenim Državama su pokazali da medicinska pomoć koju daje vlada za Afro-Amerikance nije tako dobra kao ista vrsta pomoći za bijele Amerikance. I dok su experti nastojali utvrditi uzrok otkrili su nove nejednakosti.

Nakon srčanog udara mnogi pacijenti trebaju angioplastiku kako bi otvorili njihove blokirane arterije. U toj proceduri se kateterom kroz arteriju na butini dolazi do srca. Lječnici zatim koriste balon kako bi otvorili blokadu i obnovili tok krvi do srčanog mišića. U svijetu se više od dva miliona takvih procedura obavi svake godine. Novo istraživanje koje je predvodila Dr. Ioana Popescu, objavljeno u Magazinu Američkog medicinskog udruženja paokazuje disparitet u tretmanu crnih i bijelih pacijenata nakon srčanog udara.

Dr. Ioana Popescu, Iowa Univerzitet:
Mi smo dokumentirali značajnu i stalnu razliku u tretmanu nakon srčanog udara za bijele i crne pacijente.

Istraživanje pokazuje da crnci za 30 posto manje prime pomoć vlade za postoperativnu njegu nego bijelci, i to nema veze sa bolnicom kaže Dr. Popescu.

Dr. Ioana Popescu, Iowa Univerzitet:
Pacijenti crnci manje prime takve usluge bez obzira u kojoj vrsti bolnice su liječeni. Drugim riječima nije važno gdje idete nego što se dešava kada tamo dođete.

Dr. Popescu kaže da ništa u njenom istraživanju ne objašnjava tu razliku. Ali, Dr. Kim Allen, kardiolog na Univerzitetu Chicago, kaže da bi to moglo biti zbog pristranosti ili od strane liječnika ili pacijenata crnaca.

Dr. Kim Allen, Chicago Univerzitet:
Postoji potreba kulturne asimilacije sa obje strane, tako da liječnici koji brinu o pacijentima manjinskih grupa razumiju odakle oni dolaze i obratno.

Drugo istraživanje provedeno prošle godine također pokazuje razliku koju vlada daje u zdravstvenoj pomoći crncima i bijelcima u Americi. Naime, istraživanje, također objavljeno u Magazinu Američkog medicinskog udruženja, pribavilo je podatke za više od 400 hiljada pacijenata koji boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska i drugih ozbiljnijih oboljenja. Rezultati pokazuju da ti zdravstveni problemi crnaca prolaze bez liječničkog nadgledanja za 14 posto više nego kod bijelih pacijenata. Experti se nadaju da će njihova istraživanja skrenuti pažnju na ove razlike. Oni se, također, nadaju da će to potaknuti programe zdravstvene zaštite da nastoje ukloniti razlike i ohrabriti pacijente da traže pomoć koja im je potrebna.

XS
SM
MD
LG