Linkovi

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Martić osudjen na 35 godina zatvora


Bivši lider Srba u Hrvatskoj, Milan Martić, osudjen je danas od strane Haškog suda na 35 godina zatvora za, kako se navodi u presudi, počinjene zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Kninskoj krajini, Zapadnoj Bosni i u Zagrebu.

Sudsko vijeće Haškog tribunala presudilo je danas- Milan Martić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, osudjen je na 35 godina zatvora za počinjene ratne zločine.

Za sudije su dokazi njegove krivnje sasvim jasni- danas osudjeni Martić je podržavao i djelovao na ostvarenju zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je postavio Slobodan Milossević- stvaranja ujedinjene srpske države, uklanjajući nesrbe sa teritorija Republike Srpske Krajine i čineći zločine, navodi se u obrazloženju presude.

Posebno je naglašeno da su jedinice pod njegovom kontrolom, zajedno sa podrškom Srbije i JNA, provodile kampanju napada, kada su civili hapšeni, ubijani, pljačkani i protjerivani, a njihova imoviona otimana.

Danas je proglašen krivim za progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana djela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva, bezobzirno razaranje naselja i vjerskih objekata i pljačku imovine Hrvata i Bošnjaka u RSK i Cazinskoj krajini.

Milan Martić se prije nešto više od pet godina predao Sudu i na prvom pojavljivanju pred sudijama je tada izjavio da nije kriv za zločine kakvima ga terete haški tužitelji.

XS
SM
MD
LG