Linkovi

Osumnjičeni za terorizam ne mogu se držati u zatvoru bez optužbe i prava na odbranu


Američki žalbeni sud je presudio da administracija predsjednika Busha ne može pritvoriti optuženog agenta al-Qaide bez legalne optužbe. Sudije Četvrtog Okružnog suda za žalbe u glavnom gradu Virginije Richmondu su glasanjem 2 naprama 1, jučer odlučile da američka vlada ne može na neodredjeno vrijeme držati Ali Saleha Kahlaha al-Marria u vojnom pritvoru, čak i ako je označen kao neprijateljski borac.

Većinskim mišljenjem sudija kaže se da u Sjedinjenim Državama, vojska ne može zarobiti i zatvarati civile i ostavljati ih u zatvoru na neodredjeno vrijeme.

Žalbeni sud je, takodjer, presudio da al-Marriju ne može biti uskraćeno ustavno pravo da optužbu ospori na sudu.

Iz Ministarstva pravde su iskazali razočarenje odlukom suda i saopćili da će tražiti da sud u punom sastavu od svih 13 sudija ponovo razmotri takvu odluku.

Al-Marri je bez ikakve optužbe podnesene protiv njega držan oko četiri godine u pritvoru u bazi američke mornarice u Charlestonu, u saveznoj državi Južna Karolina.

Al-Marriev advokat, Jonathan Hafetz je za Glas Amerike rekao da je odluka suda ključna prekretnica koja afirmira habeas corpus, odnosno pravo optuženog da se brani na sudu, za sve ljude u Americi, kako gradjane tako i druge koji legalno žive u Sjedinjenim Državama.

Iz Amnesty Internationala kažu da je odluka suda novi udarac Bushovoj politici zatvaranja osumnjčenih za terorizam.

Al-Marri, po ovoj odluci Žalbenog suda, ne treba biti pušten, on može biti osudjen na gradjanskom sudu ili deportovan.

XS
SM
MD
LG