Linkovi

Lideri kosovskih Albanaca pozdravili Bushove riječi o neovisnosti Kosova


Kosovski premijer je pozdravio izjave predsjednika Busha o neminovnoj nezavisnosti Kosova koje je dao u Albanije gdje mu je priredjena izuzetno topla dobrodošlica. Agim Čeku je na press konferenciji u Prištini rekao da je duboko impresioniran izjavama predsjednika Busha.

Jednom kratkom rečenicom objavio je nezavisnost Kosova, rekao je gospodin Čeku, i nastavio: Predsjednik Bush je rekao da ne moramo počinjati nove pregovore o pitanju koje je već riješeno. Njegova poruka narodu Kosova je da ostanu mirni, a to je i moja poruka, dodao je Čeku.

”Kamen spoticanja usvajanju rezolucije o nezavisnosti Kosava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija bila je stalna prijetnja Rusije da će uložiti veto na svaki prijedlog kojim nisu zadovoljene obje strane.“

Na to pitanje se jučer obratio zamjenik premijera Kosoava Lutfi Haziri: Što se tiče Rusa, pozivamo ih da odigraju pozitivnu ulogu kakvu su i do sada imali u Kontakt-grupi.

Stav Rusije je od velikog značaja za Srbe na Kosovu jer to će za njih predstavljati poziv da ostanu i dalje na Kosovu i da budu sastavni dio života na Kosovu kao i da uzmu učešće u kosovskim institucijama. Sjedinjne države su uvijek vjerovale u nas, i vjerujem da ćemo njihovu podršku imati do kraja. Predsjednik Bush nam je jučer čestitao nezavisnost, i sada ja vjerujem da će do toga doći vrlo brzo.

Kosovski predsjednik, Fatmir Sejdiu je ovo komentirao riječima: Vrlo je bitno da pitanja kao što je razolucija Ujedinjenih nacija, imaju snažnu podršku Sjedinjenih Država i Evropske Unije i ostalih. Medjutim ako tako ipak ne bude, i dalje postoje druge alternative. Mi Kosovari treba da budemo uz zemlje koje podržavaju Kosovo i našu budućnost.

Na urgentnost rješenja kosovskog pitanja i promjenu dinamike nakon komentara predsjednika Busha, čini se sada drugačije gledaju i kosovski zakondavci. Hajredin Kuci je najavio slijedeće: Odlučili smo da već u srijedu otvorimo konkurs za novu kosovsku zastavu i simbol. Postoje odredjeni kriteriji koji moraju biti zadovoljeni, a konkurs će biti otvoren deset dana.

Kosovski umjetnici već rade na idejnom rješenju zastave i jedan dio ih je već danas izložen u Prištini.

XS
SM
MD
LG