Linkovi

Senat danas raspravlja o nepovjerenju ministru Gonzalesu


Američki Senat bi trebao danas raspravljati o rezoluciji o izglasavanju nepovjerenja ministru pravosudja, Albertu Gonzalesu,a zbog njegovih, kako se vjeruje, nezakonitih otpuštanja osam federalnih tužilaca prošle godine.

Govoreći tokom boravka u Evropi, predsjednik Bush je takvu senatsku rezoluciju nazvao beznačajnom, i optužio je zakonodavce da cijelu stvar politiziraju. Predsjednik je dodao kako takvo glasanje ne bi imalo konkretne posljedice na ostanak na položaju njegovog dugogodišnjeg pravnog savjetnika.

Demokrate u Sentu, i neki republikanci, su pozvali na smjenjivanje Roberta Gonzalesa, zbog nedosljednosti u davanju odgovora na pitanja o tome zašto su tužitelji otpušteni prošle godine. Mnogi članovi Kongresa tvrde da su ovi otkazi bili politički motivirani, a neki optužuju Bijelu Kuću za direktnu umiješanost.

Predsjdnik Bush je više puta ponovio svoju podršku ministru Gonzalesu, kritikujući demokrate da se angažuju, kako je to nazvao u ”velikom političkom pozorištu“.

Rezoluciju o ne povjerenju sponozrira demokratski senator Charles Schumer. To je neobavezujuća rezolucija i možda neće preživjeti ni preliminarno glasanje o presatnku debate i prelasku na finalno glasanje. Neki Republikanci su glasanje u Senatu optužili kao političku senzaciju.

XS
SM
MD
LG