Linkovi

Okončan godišnji summit G-8


Godišnji skup najmoćnijih u svijetu plus Rusija, summit G8, okončan je danas u njemačkom ljetovalištu Heiligendamm; uz do sada nevidjene mjere osiguranja, i masovne prosvjede razno-raznih aktivista, lideri svijeta su su se manje - više uspješno dotakli mnogih vrućih pitanja u svijetu.

Izvještaj novinarke Glasa Amerike Ivane Kuhar, i našeg snimatelja Valera Gergelija:

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozdravila 33 godišnji summit najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, kao izuzetan uspjeh.

Angela Merkel, Njemačka Kancelarka:
Mogu reći bio je to uspješan summit, jer smo postigli dalekosežne dogovore o najvažnijim pitanjima u vrijeme dok je Njemačka na čelu Grupe 8.

Osam lidera su usaglasili zajednički jezik u pitanju borbe protiv posljedica globalnog zagrijavnja, obećavajući da će se plinovi koji stvaraju efekat staklene bašte smanjiti za 50 post do 2050. godine. Takodjer su se dogovorili i o novom procesu unutar UN-a, koji bi zamijenio Protokol iz Kjoto-a o zaštiti okoline, koji ističe 2012. godine.
Sjedinjene države su bile donekle nevoljne da pristanu na vrlo odredjene načine smanjenja ugljen dioksida, a predsjednik Bush je takodjer zahtijevao da se Kina i Indija uključe u svaki dogovor o smanjenju štetnih ispuštanja.

Atmosfera na summitu je donekle bila zasjenjena vrlo oštrom razmjenom riječi izmedju Rusije i Washingtona o američkom planu da podigne anti raketni štit u Centralnoj Evropi. Na veliko iznenadjenje je ruski lider ponudio da Washington i Moskva naprave zajednički obrambeni sistem u Azerbejdžanu, a da Bush odustane od planova rasporedjivanja vlastitog sistema u Poljskoj i Češkoj.

Putin je kazao da radarska stanica u Gabali naime nudi bolju zaštitu od eventualnog raketnog napada Irana nego takav štit u Centralnoj Evropi. Predsjednik Bush je takvu ponudu nazvao zanimljivom, a obje zemlje će ustanoviti tzv ekspertne grupe koje će razmotriti takav prijedlog.

Lideri G 8 su medjutim ostali podijeljeni po pitanju budućeg statusa Kosova. Rusija, koja ima pravo veto-a u Vijeću Sigurnosti, a mari za Srbijanske interese, traži dodatano vrijeme da bi dvije strane postigle funkcionalan kompromis. Medjutim, zapadne zemlje, iako dozvoljavaju nešto malo dodatnog vremena za razgovore, insistiraju na tome da se rješenje kosovskog pitanja ne može do u nedogled razvlačiti.

Zemlje G8 su objavile obećanje o 60 milijardi dolara protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze u Africi. Kancelarka Merkel je kazala da će Grupa 8 ispoštovati još neispunjeno obećanje prema najsiromašnijem kontinentu, a koje je dato na summitu 2005., u Škotskoj.

Liderima Grupe 8 su se danas pridružili i kolege iz zemalja s ekonomijama u razvoju; lideri G8 i lideri nekoliko zemalja s brzo-rastućim ekonomijama - Kina, Indija, Brazil - su zajednički saopćili da moraju suradjivati u borbi protiv negativnih posljedica promjene klime. Indija i Kina se medjutim boje da ograničenja u dozvoljenoj količini štetnih plinova mogu naškoditi njihovim ekonomijama.

Anti-globalisti i razno-razne aktivističke grupe su cijelu nedleljeu održavali velike prosvjede u području oko Heiligendamma - iako je mjesto održavanja summita bilo zaklonjeno 12 kilometara dugom ogradom i kordonima policije. 16 hiljada policajaca je obezbjedjivalo summit, a cijena mjera osiguranja je bila 90 milijuna eura!

Demonstracije su bile uglavnom mirne, osim u prošlu subotu, kada su se prosvjednici gadjali kamenjem na policiju.

Naredni summit najmoćnijih zemalja svijeta održat će se u julu 2008- u Japanu. Politika globalne klime i pomoć Africi će biti na vrhu i toga skupa.

XS
SM
MD
LG