Linkovi

Šah u funkciji edukacije


Za mnoge odrasle, šah je intelektualno stimulativna igra u slobodno vrijeme. No, za neku djecu, sada se šah koristi kao izuzetno važno orudje u popravljanju ocjena, ponašanja u školi , kao i za planiranje budućnosti.

Prilog novinara Glasa Amerike Ernesta Leonga

Podučavati šah u javnoj bliblioteci u Washingtonu može biti povelik izazov. Jedne subote, učitelj šaha Vaughn Bennet je usljed časa morao slušti plač djeteta, i jazz iz susjednog hodnika.

Usprkos ovim ometanjima, učenici su željni da nauče kako poboljšati umijeće u šahu. Lekcija koju Bennet nastoji podučiti jest da vide nekoliko poteza unaprijed - što je važna lekcija za mališane u planiranju vlastite budućnosti.

Vaughn Bennet, učitelj šaha:
Djeco, morate se disciplinirati gledati unaprijed. Kao što planirate prelazak u slijedeći razred, pa srednju školu, pa koledž. Budući doktori i advokati!

Tinejdžerka Dellinta Richardson želi biti dizajner video igara. Kroz šah, ona se uči kako postići svoj cilj.

Dellinta Richardson, učenica:
Šah me uči da razmišljam unaprijed, da planiram za vlastitu budućnost.

Richardsonova se nada dobiti stipendiju kao mladi šahista, kojom bi platila odlazak na koledž. Gospodin Bennet dodaje da šah zbilja pruža mnogo koristi. Na primjer - zapisivati na papir poteze koje povlačiš - može ti pomoći u matematici.

Vaughn Bennet, učitelj šaha:
Kada dijete zapisuje poteze, koristi kombinaciju slova i brojeva, zvanu algebarska notacija. I dok to zapisuje, i dalje razmišlja o relativnoj numeričkoj vrijednosti svake figurice, pa tako, kroz cijelu igru, stalno ili oduzima ili sabira nešto.

Istraživanja su pokazala da igranje šaha pojačava mentalne sposobnosti ljudih svake starosne dobi, a pogotovo kod djece. Kao rezultat, šah je postao dijelom školskog programa u više u 30 zemalja svijeta - ukljčujući Ameriku. I učenici, i roditelji, i učitelji - svi tvrde da se poboljšavaju matematičke sposobnosti i čitanje. Šah takodjer pojačava dječiju samouvjerenost, strpljenje, i kritički način razmišljanja. Neki roditelji su se već osvjedočili koristima igranja šaha kod svoje djece, pogotovo u smislu mentalnog razvoja. Drugi opet traže pozitivine rezultate kasnije u životu djeteta.

Merrit Richard Smith, roditelj:
Oboje djece su mi jako dobri djaci.

Alicia Rucker, roditelj:
U šahu je strategija života: pobjedjuješ, gubiš, planiraš, suradjuješ. Djeca to ne razumiju sada, ali ja razumijem, a i oni će shvatiti kasnije.

Neki od učitelja sanjaju o tome da će medju njihovim djacima biti budući Karpov, ili Bobby Fischer. Ali, za gospodina Bennetta,koji djecu podučava u ne baš idealnom socijalnom okruženju već desetak godina, kaže da ima važnijih stvari nego odgojiti novog šahovskog majstora.

Vaughn Bennett, učitelj šaha:
Činjenica da dijete u ovom dijelu grada igranjem šaha može izbjeći razloge da završi u maloljetničkom zatvoru, ili nešto gore - za mene je isto tako važno kao i odgojiti budućeg velemajstora.

Zbilja, životna lekcija - i to od dugo voljene, drevne igre!

XS
SM
MD
LG