Linkovi

Devet miliona djece u Americi bez zdravstvene zaštite


Broj djece u Sjedinjenim Državama koja nemaju zdravstveno osiguranje dramatično raste. Za najsiromašnije porodice američka vlada je osigurala javne fondove za zdravstveno osiguranje nazvano Medicaid, ali se dešava da čak ni djeca pokrivena takvom vrstom osiguranja nemogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu njegu.

Kada bi se devet miliona djece koji su u Sjedinjenim Državama bez zdravstvenog osiguranja držalo za ruke taj bi se lanac protezao kroz Ameriku od Pacifika do Atlantika. Ova djevojčica i njena sestra imaju astmu. Njihovi roditelji ili ne plaćaju račune ili pozajmljuju novac za ljekove.

Brenda Tich, mama:
Osjećam se bespomoćnom jer nisam u stanju pomoći svom djetetu.

Akia Anderson se osjeća slično. Njeno dijete ima košatano oboljenje.

Akia Anderson, mama
To je moje dijete, i ja ne mogu uraditi za nju to što joj treba, tako da se osjećam bespomoćnom, kaže ona.

Obje ove porodice zarade više nego što treba da se kvalifikuju za Medicaid, vladin zdravtsveni fond zdravstvene zaštite za najsiromašnije, a u isto vrijeme nemaju dovoljno novca da plate privatno osiguranje. Mnoge grupe zato podstiču uvodjenje općeg zdravstvenog osiguranja. Američka porodica je jedna od njih, a njen direktor Ron Pollack kaže: Ukoliko ocjenjujete zemlju time kako se brine o najugroženijim ljudima, sigurno je da smo neuspješni kada smo zapostavili devet miliona djece.

Direktorica druge neprofitne organizacije, Fonda za zaštitu djece, Marian Wright Edelman kaže: To je nacionalna sramota. To ne samo da košta dječijih života i porodičnih patnji nego i novca poreskih obveznika, kaže ona.

Evo zašto: Djeca bez osiguranja obično idu doktoru kada se njihovo stanje jako pogorša. Tada trebaju veću njegu, operacije, smještaj u bolnici, što se možda u ranoj fazi moglo izlječiti običnim medikamentima.

Na primjer, kada je sin Carrol Martin, dobio infekciju palca ona nije imala novca da ga vodi doktoru i trebalo joj je pet mjeseci da dobije državno osiguranje, ali je već bilo kasno i njen sin Simon je morao na operaciju.

Istraživanja organizacije Američka porodica su pokazala da čak i kada dijete dobije takvu medicinsku brigu ona nije dobra kao što je kod privatno osigurane djece.

Deamonte Driver je imao Medicaid, ali njegova majka nije mogla naći zubara koji bi prihvatio takvo osiguranje da lječi njgovu zubnu upalu. Konačno je dospio u hitnu pomoć, kada se infekcija raširila na mozak, ali bilo je kasno.

Alayce Driver, majka:
Moj sin je umro u 12 godini od zubne infekcije.

Mike Leavitt, direktor Američke federalne zdravtsvene agencije se slaže da svaki amerikanac treba zdravstvenu zaštitu. Prema tome šta je uradjeno da se to ispravi.

Mike Leavitt, direktor Američke federalne zdravtsvene agencije:
Puno se o tome govori, ali do sada to nismo ostvarili, kaže Leawitt.

XS
SM
MD
LG