Linkovi

Sumit G-8: Suglasnost o smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova


Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su se lideri grupe G8 suglasili o znatnom smanjivanju ispuštanja stakleničkih plinova. Ona je rekla da su lideri koji se sastaju u Heligendamu odobrili sporazum koji sadrži jasnu predanost nastavku procesa kojeg je odobrio UN nakon što protokol iz Kjota istekne 2012.

Američki predsjednik George Bush i ruski predjsednik Vladimir Putin se također sastaju u okviru samita u Njemačkoj u trenutku kad postoje medjusobne napetosti oko američkih planova raspoređivanja raketnog odbrambenog sistema u Evropi.

Nešto ranije, američki predsjednik je rekao da se nada da će ubijediti ruskog lidera da njegova zemlja ne bi trebala biti toliko zabrinuta zbog tih američkih planova. On je rekao da će ruskom lideru pružiti uvjeravanja da Sjedinjene države nemaju nikakva neprijateljska osjećanja prema njegovoj zemlji, naglasivši da je američki sistem raketne odbrane usmjeren ka sprečavanju napada od odmetničkih zemalja, a ne od Rusije.

Gospodin Putin je rekao da je sistem prijetnja sigurnosti njegove zemlje, obećavši da će ruske rakete usmjeriti ka evropskim ciljevima, ukoliko sistem bude instaliran. Predjsednik Bush je također rekao da će Sjedinjene države biti aktivno uključene u međunarodne napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

XS
SM
MD
LG