Linkovi

Del Ponte upozorila da Mladića želi u Hagu prije isteka njenog mandata u septembru


Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nastavila je danas posjet Srbiji, susretom s srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Gospodja Del Ponte je, obrativši se novinarima nakon susreta, pohvalila Srbiju za pomoć u nedavnom hapšenju optuženika Zdravka Tolimira, ali je dodala da očekuje da vrlo, vrlo skoro uslijedi hapšenje Ratka Mladića.

Ovo je ukazalo na jedan pozivitan potez, na progres u suradnji. No, trebaju biti poduzeti i ostali koraci, da se i drugi pohvataju. Nadam se da će i ostali biti uskoro predati, a posebno Ratko Mladić, kazala je gospodja del Ponte i nastavila:
U ponedjeljak 18 juna biću u New Yorku radi izvještaja Vijeću Sigurnosti, i nadam se da ćemo do tada imati poduzete i druge pozitivne korake, pa bi naravno izvještaj UN-u imao dosta pozitivnog da raportira o ovoj vladi i saradnji s Tribunalom. Posebno sam zhavlna za ovo što se dogodilo jer mi ističe mandat sredinom Septembra, pa bi mi bilo drago da se puno toga završi do tada.

Nova srbijanska vlada, kojom dominiraju Tadićevi pro-zapadno orijentirani Demokrati, je obećala da je odlučnija nego ikada uhvatiti Mladića i druge koji su i dalje na slobodi:

Britanski list Financial Times je objavio riječi Carle del Ponte prema kojima se očekuje Mladićevo hapšenje u roku nekoliko nedjelja.

XS
SM
MD
LG