Linkovi

Busha kritikovali i predsjednički kandidati Republikanske partije


Kandidati Republikanske partije za predsjedničku nominaciju na izborima 2008. sinoć su, dva dana nakon kandidata Demokratske partije, imali javnu debatu na kojoj su američkim biračima nastojali izložiti svoja gledanja na različite probleme sa kojima se Amerika susreće, od rata u Iraku do zdravstvene zaštite i imigracijskih reformi.

Predsjednik Bush je sinoć oštro kritikovan od predsjedničkih kandidata njegove vlastite Republikanske partije, nezadovoljnih njegovim vodjenjem rata u Iraku, diplomatskim stilom i pristupom imigracijskim problemima. Većina debate, održane u Manchesteru, u New Hampshiru, koju je direktno prenosio CNN, fokusirala se na Irak.

John McCain, senator:
Senatorica Hillary Clinton kaže da je to Bushov rat. Kada je predsjednik Clinton bio na vlasti ja nisam govorio da je naša inatervencija u BiH rat predsjednika Clintona. Kada smo intervenirali na Kosovu ja nisam rekao da je to rat predsjednika Clintona. Ono što senator Clinton ne razumije je da predsjednici ne gube ratove, političke partije ne gube ratove, države gube ratove i države snose posljedice neuspjeha, zato mi moramo uspjeti u ovom sukobu, rekao je senator John McCain.

On je, medjutim, kritikovao način vodjena rata u Iraku.

John McCain, senator:
Ja ću vam otvoreno reći. Taj rat je vodjen veoma loše i dugo vremena i amerikanci su podnjeli velike žrtve, od kojih su neke rezultat lošeg vodjenja tog sukoba, rekao je McCain.

Kongresmen Ron Paul je takodjer kirtikovao Bushovo vodjenje rata u Iraku.

Ron Paul, kongresmen:
I ukoliko u septembru kažu da nema napretka mi bi se trebali povući. Odlazak u Irak je bila greška, tako da će i ostajanje biti greška.

Bivši guverner Massachusettsa, Mitt Romney je takodjer počeo da kritikuje rat u Iraku.

Mitt Romney:
Mi smo uradili pravu stvar, na osnovu onog što smo tada znali. Mislim da smo napravili greške nakon pada režima Sadama Huseina.

Senator Sam Brownback je rekao da će danas u Senatu predložiti da se Irak podjeli u tri države, Sunita, Šiita i Kurda.

Debata se, takodjer koncentrisala na Iran. Trenutno vodeći medju republikanskim kandidatima, bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani je rekao da je za Sjedinjene Države neprihvatljivo da Iran postane nuklarna sila.

Rudolph Giuliani:
Iran je prijetnja, nuklearna prijetnja, ne samo zato što može lansirati rakete sa nuklearnim bojevim glavama. Oni su nuklearna prijetnja jer su najveća država koja sponzorira terorizam i oni mogu nuklearni materijal dostaviti teroristima, rekao je Giuliani.

Mitt Romney:
Vidite šta se dešava u Sudanu, Afganistanu, Iraku i Iranu, širom svijeta mi vidimo istu stvar – ljudi testiraju Sjedinjene Države i mi svijetu moramo pokazati da nismo arogantni, da smo odlučni i da imamo snage da zaštitimo naše interese i ljude koji vole slobodu. Zato mi, ne samo da trebamo napasti svaki od tih problema jedan za drugim, i kazati kako da pokrenemo islamski svijet tako da umjereni muslimani mogu odbaciti extreme i da bi se to desilo mi moramo imati jaku vojsku i uložiti napor da to kombiniramo sa našim saveznicima na način da pomognemo da pokrenenmo Islam prema umjerenosti, rekao je predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney.

Uz kritike snetorice Clinton i Demokrata, republikanski kandidati su se zbog sve slabijeg rejtinga predsjednika Busha i sami založili za promjene.

XS
SM
MD
LG