Linkovi

Radikalna partija Srbije traži glasanje o nepovjerenju novoj koalicijskoj vladi


Ultranacioanlistička Radikalna partija u Srbiji pozvala je na glasanje o nepovjerenju novoj koalicijskoj vladi, optužujući je za laž o prošlosedmičnom hapšenju jednog od ključnih optuženika za ratne zločine.

Predsjednik partije, Tomislav Nikolić je danas rekao da su zvaničnici uhapsili bosanskog Srbina, ratnog generala Zdravka Tolimira u Srbiji, a ne u BiH kako su zvanično izjavili. Srpski zvaničnici u BiH su rekli da je Tolimir uhapšen sa njihove strane granice.

Tolimir je treći najtraženiji optuženik za ratne zločine nakon Ratka Mladića i Radovana Karadžića. On se sada nalazi u pritvoru Haškog tribunala čekajući sudjenje za svoju ulogu u masakru Bošnjaka u Srebrenici.

Jučer je Tolimir odbio da se izjasni o optužnici, rekavši da su ga srbijanski zvaničnici uhapsili u Srbiji i ilegalno prebacili Srbima u BiH.

Srbijanski i zvaničnici bosanskih Srba su rekli da su Tolimira uhapsili u četvrtak u području Bratunca. NATO zvaničnici su u petak avionom iz Sarajeva Tolimira prebacili u Hag.

Mnogi srpski nacionalisti smatraju bjegunce optužene za ratne zločine svojim herojima. Radikalna partija je osvojila većinu glasova na izborima u januaru, oko jedne trćine, ali to nije dovoljno za prostu većinu u parlamentu.

XS
SM
MD
LG