Linkovi

Američko korištenje zračne bazu u Kirgistanu ključ u borbi protiv terorizma


Američki ministar odbrane, Robert Gates kaže da je američko korištenje zračne bazu u Kirgistanu ključ u medjunarodnoj borbi protiv terorizma. Gates je to rekao danas u Bishkeku nakon razgovora sa kirgistanskim ministrom obrane Ismailom Isakovim.

Članovi kirgistanskog parlamenta su nedavno zatražili od vlade da deložira američke snage iz baze Manas, koju Sjedinjene Države koriste kao lansirnu tačku za operacije u Afganistanu.

Napetosti zbog američkog vojnog prisustva u Kirgistanu su porasle krajem prošle godine kada je američki vojnik ubio lokalnog vozača kamiona. Zvaničnici u Kirgistanu su zahtijevali da mu se sudi, ali je on poslan nazad u Sjedinjene Dtžave. Američki zvaničnici kažu da je vozač kamiona prijetio nožem prije nego je ubijen.

Značaj baze u Manasu je povećan nakon što je Uzbekistan 2005. godine deložirao američke snage iz tamošnjih baza.

Ministar Gates je u Kirgistan stigao iz Afganistanskog glavnog grada Kabula gdje je izrazio zabrinutost u vezi izvještaja da se oružje napravljeno u Iranu krijumčari u Afganistan za Talebane. Medjutim, on je rekao da Sjedinjene Države nemaju dokaza da je u to umješana vlada Irana.

XS
SM
MD
LG