Linkovi

Bijela kuća nezadovoljna raspuštanjem slučaja dva optuženika iz Guantanama


Iz Bijele kuće su saopćili da se ne slažu sa odlukom vojnih sudija o raspuštanju slučaja dvojice zatočenika iz Guantanama.

Glasnogovornik Bijele kuće, je danas, boraveći sa predsjednikom Bushom u Češkoj Republici, rekao reporterima da će Ministarstvo odbrane odlučiti da li će se žaliti na odluku sudija.

Jučer su vojne sudije u Guantanamu saopćile da nemaju nadležnost nad zatočenicima, prema novim pravilima koja je za tribunal uspostavio američki Kongres 2006. godine.

U oba slučaja, sudije su saopćile da svaki optuženik mora biti zvanično označen kao ”nezakoniti neprijateljski borac“. Oba zatočenika koja su izašla pred sudije bili su označeni samo kao neprijateljski borci.

Salim Ahmed Hamdan, porijeklom iz Jemena koji je bio vozač Osame bin Ladena, bio je optužen za zavjeru i pribavljanje pomoći za terorizam.

Drugi zatočenik, Omar Ahmed Khader, je kanadski državljanin, koji je suočen sa optužbama za ubistvo američkog vojnika u Afganistanu ručnom granatom, kada mu je bilo 15 godina.

Advokati kažu da će dvojica optuženih ostati u zatočeništvu i da im može biti ponovo sudjeno ukoliko budu podvrgnuti novom saslušanju za utvrdjivanje njihovog statusa.

U američkom zatvoru u Guantanamu na Kubi još uvijek se nalazi 385 osumnjičenih za terorizam, uhapšenih u Afganistanu i na drugim mjestima.

XS
SM
MD
LG