Linkovi

Bush - Hladni rat je završen i Rusija nije neprijatelj


Američki predsjednik George Bush kaže da se Rusija ne treba plašiti planiranog antiraketnog odbrambenog sistema u Evropi.

Bush je reporterima u Pragu rekao da je hladni rat završen i da Rusija nije neprijatelj. On je rekao da će nastojati uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da njihove dvije zemlje mogu raditi zajedno na suprostavljanju zajedničkim prijetnjama.

Gospodin Bush je ponovio poziv da Rusija suradjuje u razvoju raketnog odbrambenog sistema u nastojanju da se suprostave zajedničkoj prijetnji. Putin je zaprijetio da će ruske rakete biti usmjerene na evropske ciljeve ukoliko američki raketni odmbrambeni sistem bude izgradjen.

Američki predsjednik je Pragu razgovarao sa predsjednikom Češke Republike Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom. Gospodin Klaus je rekao da su njihovi razgovori uključili situaciju u Iraku i Afganistanu, uslove za dobijanje američke vize za češke gradjane, i američki raketni odbrambeni sistem.

Predsjednik Bush se danas u Carskoj palati u Pragu obratio pro-demokratskim aktivistima, nakon čega odlazi na samit G-8 u Njemačku gdje će se sresti sa gospodinom Putinom.

XS
SM
MD
LG