Linkovi

200 majki Srebrenice tuže Nizozemsku i UN


Preživjeli srebreničkog masakra, kao i rodjaci pobijenih, su poduzeli pravnu akciju protiv UN-a i vlade Nizozemske, zbog propusta da se učini nešto u cilju spasavanja života Bošnjaka u Srebrenici prije nego je počinjen masakr 11. jula 1995. godine:

Advokati grupe Majke Srebrenice su tužbu uputili danas službeno u Den Haagu. Njome se optužuje vlade Nizozemske zato što je propustila da ovlasti zaštitu iz zraka, kako bi se spriječio masakr u Srebrenici , koji se smatra najgorim ratnim zločinom u Evropi od drugog svjetskog rat na ovamo.

Nizozemske snage su operirale u području Srebrenice u sastavu UN-a; kada je odbijeno da se sprovedu preventivni zračni udari protiv srpskih snaga, oko 450 lako naoružanih nizozemskih vojnika su pustili srpske snage da udju u grad, i nisu ih ni pokušali spriječiti u razdvajanju muškaraca od žena, što je vodilo masovnom ubojstvu oko 7 hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Axel Hagedorn, advokat Majki Srebrenice:
Tužimo nizozemsku vladu zbog njene odgovornosti zajedno s UN-om, u dogadjajima koji su vodili padu enklave Srebrenica i genocidu koji je potom uslijedio. Ovih 200 majki žele time pokazati svoju odlučnost da slučaj izadje pred sud. Nadaju se priznanju i zadovoljštini po ovom pitanju.

Tužbom se traži nadoknada od otprilike 34 hiljade dolara odštete po osobi, za dvjesto osoba koje su podnijele tužbu.

XS
SM
MD
LG